Szeptemberben mérséklődött az infláció Csehországban

Forrás: MTI2019. 10. 10. 20:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberben 2,7 százalékra mérséklődött az éves szintű infláció Csehországban az augusztusi 2,9 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Havi összehasonlításban szeptemberben 0,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, mint augusztusban, ami 2006 szeptembere óta a legnagyobb havi csökkenés. A statisztikusok szerint ez elsősorban a szabadidőre szánt kiadások, az utazások árcsökkentésének következménye. A külföldi turistautak például szeptemberben 23,6 százalékkal voltak olcsóbbak, mint augusztusban.

A másik oldalon emelkedett a legtöbb ruházat és a lábbelik ára, ami az iskolakezdéssel hozható összefüggésbe.

Szeptemberben magasabbak voltak a lakhatási költségek és több élelmiszer ára is. A lakbér átlagban 3,8 százalékkal, a vízdíj 2,6 százalékkal, az átam 10 százalékkal volt drágább, de többe került a földgáz és a meleg víz is.

A burgonya szeptemberben 40 százalékkal volt drágább, mint egy éve. Ugyanakkor a zöldségfélék ára csak 11,7 százalékkal emelkedett, míg augusztusban ez az emelkedés 34 százalékot tett ki. Olcsóbb lett viszont a tojás, az étolajak és a gyümölcs is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.