Szerbiában visszatérhetnek a diákok az iskolába

A javuló járványhelyzet miatt a korlátozások enyhítését jelentették be Montenegróban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 12. 10:51
BRNABIC, Ana
Belgrád, 2020. december 24. A szerb kormány sajtóhivatala által közreadott kép Ana Brnabic miniszterelnökrõl, amint beoltják a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával Belgrádban 2020. december 24-én. A vakcinát Brnabic kapta meg elsõként Szerbiában, ahol a 70 éven felüliek beoltásával megkezdõdött az országos oltási kampány. MTI/EPA/A szerb kormány sajtóhivatala Fotó: A szerb kormány sajtóhivatala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbiában meghosszabbították a járványintézkedéseket, megkezdődik viszont január 18-ától a tantermi oktatás – közölte az RTS szerb közszolgálati televízió kedden. A válságstáb javaslatára a szerb kormány úgy döntött: továbbra is tilos lesz az öt főnél nagyobb összejövetelek megtartása, és kötelező a maszk viselése zárt térben. A vendéglátóhelyek 20 óráig, az élelmiszerboltok 21 óráig tarthatnak nyitva. Az országba pedig csak PCR-teszttel lehet belépni.

Hétfőtől ugyanakkor megkezdődik a szeptemberihez hasonló hibrid oktatás az általános és a középiskolákban. A középiskolások minden második héten, az általános iskolások minden második nap járnak majd iskolába, a köztes időben online oktatás folyik.

Jelena Borovinics Bojovics montenegrói egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy többé nem kell PCR-tesztet felmutatni az országba való beutazáshoz. Ezt azzal magyarázta, hogy javult a járványhelyzet az országban. Míg a Covid-osztályok kapacitása december második felében 67 százalékos volt, addig mára ez 57 százalékra mérséklődött. Feloldották a hétvégi lakhelyelhagyási tilalmat is, de tilos a Julianus-naptár szerinti újév megünneplése.

Míg Szerbiában már december végén elindult a koronavírus elleni oltás, addig Montenegróban várhatóan csak január végén vagy február elején kezdenek el oltani. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma keddre Szerbiában 2093-mal 361 782-re, Montenegróban 388-cal 52 819-re növekedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.