Szétesik az Európai Néppárt?

Az Európai Néppárt felőrlődését, szétesését is eredményezheti a jövő hét végén sorra kerülő európai parlamenti választások utáni pártcsalád-átrendeződés, amennyiben Emmanuel Macron francia államfő mozgalmához a néppárt liberális irányultságú tagjai csatlakoznak, a Fidesz kilépésével pedig a konzervatív tábor egy része leszakad. A legfrissebb felmérések szerint az EU jelenlegi irányával elégedetlen pártok kellően megerősödnek ahhoz, hogy véget érjen az eddigi status quo.

2019. 05. 18. 8:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Néppárt (EPP) 170 mandátumot szerezhet a május 23–26. között sorra kerülő európai parlamenti (EP-) választásokon a 751 fős Európai Parlamentben a Politico brüsszeli hírportál tegnapi, legfrissebb becslése szerint. A felmérés továbbra is azzal számol, hogy az EPP-nek része a Fidesz–KDNP – a magyar kormánypártoknak összesen 14 képviselői helyet jósolnak a Magyarország számára biztosított 21-ből, az MSZP 3, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció pedig 2-2 mandátumot szerezhet. Mindez azt jelenti, hogy az EPP 47 helyet veszít a most rendelkezésére álló 217-ből, míg a második legnagyobb pártcsaládnak, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének a jelenlegi 186 helyett 146 mandátummal kell megelégednie.

– Az 1979 óta tartó status quo a középjobb és középbal pártok szövetségén alapult. Ez a fajta nagykoalíciós szövetség mindenképpen markáns szavazatveszteséget szenved el, tehát a liberális és a zöld pártokat is be kell vonni a többség kialakításához – mondta lapunknak Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint ez a tendencia az egyes nemzetállamokban meglévő erőviszonyok alakulását tükrözi vissza. – Elég csak Németországra gondolni, ahol a szociáldemokraták és a keresztény uniópártok (CDU/CSU) újabb koalíciós együttműködésben vannak. Ez oda vezetett, hogy a CDU/CSU balra tolódott, a két párt közötti különbségek relativizálódtak – hangsúlyozta a szakértő.

A kialakult helyzetet tovább bonyolíthatja, hogy az Európai Néppárton belüli egység egyre bizonytalanabb. Egyrészt a választások után kiléphet a Fidesz – amelynek tagságát a magyar jogállamiság helyzetére hivatkozva felfüggesztették –, a magyar kormánypárttal együtt pedig távozhat például a Fidesszel szoros szövetségben álló Szlovén Demokrata Párt (2 mandátumot jósol neki a Politico), vagy a jobbratolódást szorgalmazó pártok, mint például Silvio Berlusconi Forza Italiája (7 mandátum) és a francia Köztársaságiak (13), amelynek EP-listavezetője, Francois-Xavier Bellamy a napokban azt mondta, a kötelező migránskvótákról zajló vitában nem Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, hanem Orbán Viktor miniszterelnöknek volt igaza. – Mindemellett azzal is számolni lehet, hogy Emmanuel Macron francia államfő (bal oldali képünkön) a Köztársaság lendületben (La République En Marche) nevű pártja új liberális pártcsaládot alakít ki, és az EPP liberális szárnyából is erőket tud maga mellé állítani – figyelmeztetett Kiss J. László.

A mandátumbecslésen túl a Politico úgy számol, hogy a 751 fős Európai Parlamentben 466 lesz az általa EU-barátnak titulált képviselők száma, 256 az euroszkeptikusoké és 29 a bizonytalan hovatartozásúaké. Az euroszkeptikusok táborába lehet sorolni az Európai Konzervatívok és Reformerek, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája, a Nemzetek és Szabadság Európája nevű jelenlegi EP-frakciókat, de a hírportál a Fideszt és a Jobbikot is ebbe a kategóriába helyezi.

Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes (jobb oldali képünkön), a Nemzetek és Szabadság Európája nevű pártszövetséghez tartozó jobboldali Liga kormánypárt vezetője szerint azonban éppenséggel a szocialisták az EU-ellenesek, és mindazok, akik – mint tegnapi nemzetközi sajtótájékoztatóján fogalmazott – „az álmot rémálommá, ketreccé változtatták.” Mint azt az MTI tudósítása szerint elmondta, egyebek között olyan Európáért száll síkra, ahol az unió kevesebb jogkörrel rendelkezik, a tagállamok pedig visszakapják a döntési jogot a kereskedelemben, a mezőgazdaságban és a költségvetési fegyelmet illetően.

A Liga vezetője beszélt arról is, hogy Európának szembe kell szállnia az iszlamizáció folyamatával, amely helyenként egyes városrészeket, sőt egész városokat kerített hatalmába. Salvini a radikális jobboldali erők páneurópai összefogását szeretné elérni egy úgynevezett Népek és Nemzetek Európai Szövetségben. Az olasz politikus ezért mára a milánói dóm előtti térre hirdette meg az európai szuverenisták megmozdulását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.