Szétszedték a tüntetők Spanyolországot egy szabadszájú rapper miatt + videó

Pablo Hasélt erőszakos dalszövegei miatt ítélték el, hívei szerint csak a szólásszabadság adta jogaival élt.

Magyar Nemzet
2021. 02. 20. 12:02
null
Égõ barikád elõtt csókolózik egy pár a Pablo Hasél katalán rapper szabadon engedését követelõ tünetõk és a rohamrendõrök összecsapását követõen Barcelonában 2021. február 18-án. Fotó: Emilio Morenatti Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedik napja tartanak az erőszakos tüntetések Spanyolország-szerte, különösen Barcelonában. A főként fiatalokból álló tömeg esténként utcai barikádokat emelt, gyújtogatott, kirakatokat tört be, üzleteket fosztogatott és többször összecsaptak a rendőrökkel.

Az indulatok azután szabadultak el, hogy a hatóságok letartóztatták az ismert baloldali rappert és politikai aktivistát, Pablo Hasélt, eredeti nevén Pablo Rivadulla Durót. A 32 esztendős fiatalember hétfőn megtagadta, hogy leülje kilenc hónapos büntetését, társaival együtt elbarikádozta magát, a rendőrségnek erőszakkal kellett őrizetbe venni. Pablo Hasélt a bíróság azért ítélte el, mert dalszövegeiben sértegette a királyi családot, azzal vádolta a rendőrséget, hogy kínozzák a tüntetőket és migránsokat, továbbá erőszakos cselekedeteket, terrorizmust népszerűsített. I. János Károly korábbi spanyol királyt korrupciós botrányai nyomán például „maffiózónak”, „parazitának”, „gyilkosnak” nevezte. Más dalszövegeiben konzervatív politikusok meggyilkolását vizionálta. További büntetőügyek is folynak ellene, köztük egy, amiért halálosan megfenyegetett egy férfit egy bárban, és egy másik, amiért 2016-ban rátámadt egy újságíróra, de részt vett kormányépületek ostromában is. A bíróság éppen ezzel a hosszúra nyúló bűnlajstrommal indokolta a letöltendő börtönbüntetést.

A rapper egyébként Spanyolország-szerte ismert, de azért csak egy szűk rétegnek szól, legkedveltebb számai is alig egymillió megtekintésnél járnak a YouTube-on.

 

Támogatói és védői szerint viszont szövegeivel csupán a szólásszabadság adta lehetőségekkel élt.

– A törvény, amely alapján elítélték, a középkort idézi!

– fakadt ki az El Paísnak az egyik tüntető.

Égő barikád előtt csókolózik egy pár a Pablo Hasél katalán rapper szabadon engedését követelő tüntetők és a rohamrendőrök összecsapását követően Barcelonában 2021. február 18-án
Fotó: Emilio Morenatti / MTI/AP/

A demonstrációk csakhamar politikai üggyé nőtték ki magukat, miután a kormánykoalíció szélsőbaloldali tagjának, a Podemosnak a szóvivője nyíltan a támogatásáról biztosította a randalírozókat.

– A fiatal antifasiszták mögött állok, akik az igazságot és a szólásszabadságot követelik az utcákon – jelentette ki Pablo Echenique. A párt vezetője, az ország egyik miniszterelnök-helyettese, Pablo Iglesias pedig korábban megkérdőjelezte, hogy Spanyolország maga mögött hagyta-e a szélsőjobboldali diktatúrát és valódi demokrácia-e.

Ez már a szocialista kormányfőnek, Pedro Sáncheznek is sok volt. A miniszterelnök azt ugyan elismerte, hogy van még teendő a szólásszabadság védelmét illetően, de leszögezte, hogy az erőszaknak a demokráciában nincs helye. A spanyol kormány már be is jelentette, hogy dolgoznak egy törvénytervezeten, amely a későbbiekben nem tenné lehetővé, hogy a Pablo Hasélhoz hasonló esetekben börtönbüntetést szabjanak ki. Ez viszont a rapperen már nem segít.

Tiltakozók betörik egy bank ablaküvegét a Pablo Hasél katalán rapper szabadon engedését követelő tünetesén Barcelonában 2021. február 18-án
Fotó: Emilio Morenatti / MTI/AP/

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.