Szigorítás várható az önkényes lakásfoglalókkal szemben + videó

A parlament egyhangúlag elfogadta az önkényes lakásfoglalókkal szembeni jogi eljárás egyszerűbbé és gyorsabbá tételéről szóló törvénymódosítást, így a tervek szerint hamarosan már 72 órán belül ki lehet tenni az ingatlant elfoglaló betolakodókat. Az utóbbi időben egyre több felháborító eset történt, vadidegenek egyszerűen elfoglalták más ingatlanát, ahonnan csak hosszas jogi hercehurcát követően lehetett őket kitenni.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 09. 17. 20:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban rengeteg bosszúságot okoznak az ingatlantulajdonosoknak az úgynevezett önkényes lakásfoglalók, akik egyszerűen csak fogják magukat és bemennek valaki más lakásába a tulajdonos távolléte alatt, és szépen berendezkednek. A karantén ideje alatt és a nyár folyamán is rendkívül megnőtt az ilyen esetek száma, főleg a nyaralóként használt ingatlanokat szemelték ki a lakásfoglalók, akik tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a törvény az ő oldalukon áll. Ugyanis ha valaki több mint 48 órája van birtokon belül, akkor nem lehet csak egyszerűen kitenni az utcára, a lakás tulajdonosának jogi eljárást kell kezdeményeznie, ami sokszor hónapokba, sőt évekbe is telhet.

Nemrég egy idős francia házaspár esete kapott óriási médiavisszhangot az egész országban, a nyugdíjas férfi nem tudott bemenni a saját nyaralójába, mert azt elfoglalta egy házaspár két kisgyerekkel. A betolakodókat végül sikerült kitenni a házból, de a tulajdonos elmondása alapján több napig kellett takarítaniuk és ki kellett dobniuk néhány tönkretett bútort, mielőtt újra birtokba tudták venni az ingatlant, erről a Le Figaro számolt be.

Hasonló eset történt egy idős hölggyel is a Nièvre megyében lévő Saint-Honoré-les-Bains nevű településen. A nyugdíjas asszony egy idősotthonban van és a házát elfoglalta egy pár, akik hosszú hetekig nem voltak hajlandók elhagyni a lakást. Az idős hölgy fia próbálta a betolakodókat kitessékelni a házból, de a lakásfoglalók nem voltak hajlandók távozni. A jelenetről készült felvételen az is hallható, amint azt emlegetik, hogy ismerik a törvényt és tisztában vannak a jogaikkal, majd elmondták, hogy vigyáznak a lakásra, nem törnek össze semmit, és arra kérték a tulajdonosokat, hogy keressenek maguknak más szállást – írja a Valeurs actuelles.

Mivel az utóbbi időben egyre több ilyen eset fordult elő, a francia kormány úgy döntött, hogy végre cselekszik, ezért Emmanuel Wargon lakásügyi miniszter bejelentette, hogy törvényjavaslatot terjesztettek elő annak érdekében, hogy az önkényes lakásfoglalókat 72 órán belül ki lehessen tenni az elfoglalt ingatlanból. Az elképzelés szerint a betolakodók kapnának 24 órát arra, hogy önként távozzanak. és ha ezt nem teszik meg, akkor hatóságilag kiteszik őket.

A miniszter azt is elmondta, hogy mivel a másodlagos lakóhelyek, mint a nyaralók esetében idáig még nehézkesebb és időigényesebb volt az ügyintézés, mivel nem a tulajdonos lakóhelyet foglalták el az idegenek, ezért ezentúl nem fog a törvény különbséget tenni elsődleges és másodlagos ingatlan között.

Guillaume Kasbarian kormánypárti képviselő elmondta, hogy a parlament egyhangúlag elfogadta a jogi eljárás egyszerűbbé és gyorsabbá tételéről szóló törvénymódosítást, így ha minden jól megy, akkor az új törvény október, de legkésőbb december végéig életbe léphet.

Alpes-Maritimes megye republikánus képviselője, Éric Ciotti szerint azonban ez még mindig nem elég, mert a büntetések mértékét nézve jelenleg az ingatlantulajdonos még mindig többet kockáztat azzal, ha önerőből próbálja meg kitenni a házából a betolakodókat. Ugyanis míg egy önkényes lakásfoglaló 15 000 euróra büntethető, addig a lakás tulajdonosa 30 000 eurós bírsággal is sújtható abban az esetben, ha ő maga akar igazságot szolgáltatni.

Mivel Guillaume Kasbarian törvényjavaslatában nincs szó a lakásfoglalókkal szembeni szankciókról, Ciotti ezért úgy véli, hogy az önkényes lakásfoglalókat három év börtönbüntetéssel kellene sújtani, mivel más ingatlanának elfoglalása nem más, mint lopás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.