Szigorítások várják a Mallorcáról hazatérő német nyaralók ezreit

Berlin új beutazási szabályokat vezet be, miközben az állampolgárok jó része már külföldön nyaral.

2021. 03. 30. 13:02
null
Düsseldorf, 2021. március 26. Bejelentkezésre várakozó utasok a düsseldorfi repülõtéren 2021. március 26-án. Német turisták tömege készül a közelgõ húsvéti szünet idején a spanyolországi Mallorcára, miután a kormány kivette a biztonsági kockázatot jelentõ besorolásból a népszerû turistacélpontot. MTI/EPA/Friedemann Vogel Fotó: Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország szigorította a beutazásra vonatkozó szabályait kedden, miközben a német állampolgárok ezrei már külföldön nyaralnak. Az új intézkedések értelmében minden Németországba repülő utasnak negatív koronavírus-teszteredményt kell felmutatnia a beszállás előtt.

Mallorca szállodái a húsvéti szezonra negyvenezer német turistát várnak. Ebben az időszakban, március 27. és április 5. között, összesen kétszázhatvanhat járat indul Németországból a szigetre, amelyek mintegy nyolcvanöt százalékos kihasználtság mellett szállnak fel.

Bejelentkezésre várakozó utasok a düsseldorfi repülőtéren 2021. március 26-án. Német turisták tömege készül a közelgő húsvéti szünet idején a spanyolországi Mallorcára
Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Spanyolország legnagyobb szigetének sikerült olyan mértékben lecsökkentenie a koronavírus-fertőzöttek számát az utóbbi időben, hogy a német kormány kivette a magas kockázatot jelentő besorolásból a népszerű turistacélpontot. A mallorcai foglalások száma pedig gyors ütemben növekedni kezdett, mivel az alacsony kockázatú területekről hazatérőknek mindeddig nem kellett koronavírus-tesztelésen átesniük, és karanténba sem kellett vonulniuk. A mai naptól legalább május 12-ig hatályos új szabályok szerint azonban a hazautazók karantén-kötelezettségéről minden német tartomány saját maga dönt.

A tesztelésre és a karanténra vonatkozó szabályok módosítása mellett a német kormány ráadásul azt is fontolgatja, hogy ideiglenesen betiltja a külföldi nyaralásokat.

A lépés azonban valószínűleg ugyanúgy közfelháborodást okozna, mint az a bejelentés, hogy szigorú karantént vezetnek be húsvét napjaira. Angela Merkel német kancellár és a tartományi vezetők azonnal vissza is vonták az ünnepi időszakról szóló döntésüket, miután nyilvános ellenállásba ütköztek.

Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy bár Németországban tovább erősödött a koronavírus-járvány harmadik hulláma, mégsem rendelnek el teljes zárlatot a húsvéti ünnepekre
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A határozott fellépésre pedig nagy szüksége lenne a az országnak. A német egészségügyi szakemberek ugyanis a múlt héten felhívták rá a figyelmet, hogy a fertőzőképesebb és veszélyesebb brit vírusmutáció miatt nehezebb lesz megfékezni a koronavírus-járvány harmadik hullámát, mint az előző kettőt.

– Jelenleg túl gyorsan növekednek a számok, és a variánsok rendkívül veszélyesek. Ha ezt nem kontrolláljuk, megkockáztatjuk, hogy az egészségügyi rendszerünk áprilisban összeomlik

– figyelmeztetett a veszélyre Jens Spahn német egészségügyi miniszter.

A hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten ismét emelkedett, a keddi adatok alapján elérte a 135-öt százezer lakosra nézve. Hétfőn összesen 10 297 új megbetegedést és száznyolcvan új halálesetet rögzítettek a koronavírussal összefüggésben. A járványkitörés kezdete óta így már összesen 2,79 millióan fertőződtek meg, és 76 139-en hunytak el a betegségben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.