Szigorítják a járvány elleni intézkedéseket a Közel-Keleten is

Tovább szigorították a COVID-19 járvány elleni intézkedéseket pénteken a Közel-Keleten is.

Forrás: MTI2020. 03. 20. 23:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraelben, ahol péntekre 705-re emelkedett az igazoltan koronavírussal fertőzött emberek száma, rendelet lépett életbe. Ennek értelmében csak létfontosságú ügyekben lehet elhagyni a lakásokat.

Az országban nyolc beteg állapota súlyos, háromé közülük életveszélyes: egy 45 éves, korábban egészséges férfié, egy 89 éves nőé a vesztegzár alá vett jeruzsálemi idősek otthonából, ahol egy fertőzöttnek bizonyult szociális munkás dolgozott, és egy 91 éves, előzőleg több krónikus betegségtől szenvedő nőé.

A hatóságok közölték továbbá, hogy márciusban, a hónap kezdete óta 540 ezer izraeli vált munkanélkülivé a koronavírus-járványt miatti gazdasági válság következtében. Az elmúlt napokban a túlterheltség miatt többször összeomlott a helyi társadalombiztosítási intézet szervere, ami megnehezítette az új munkanélküliek regisztrációját.

Jordániában szerda reggeltől újabb rendelkezésig kijárási tilalmat léptetnek életbe, hogy így próbálják megfékezni az új koronavírus terjedését – közölte a kormány szóvivője.

Amdzsad al-Adajle hangsúlyozta, hogy az intézkedésre amiatt van szükség, mert „az állampolgárok nem tartják be az iránymutatásokat”, amelyek arra kérték őket, hogy csak halaszthatatlan esetben hagyják el otthonukat. Figyelmeztetett, hogy a rendelet megszegése egy évig terjedő, azonnali elzárással büntethető.

A királyságban eddig 69 esetet jelentettek, haláleset nem történt.

Tunéziában péntek éjfélkor leáll a teljes légi közlekedés. A tunéziai hatóságok eddig 39 fertőzöttről és egy halálesetről számoltak be.

Szaúd-Arábia is leállítja két hétre nemcsak a nemzetközi, de a belföldi légijáratokat is. Leállnak a buszok és a taxik is. A vahhábita királyság korábban már bezárta az iszlám két szent helyét, Mekkát és Medinát a zarándokok előtt. Rijádban eddig 274 fertőzésről tudnak. Az Arab-félsziget szomszédos a COVID-19 járvány által rendkívül súlyosan érintett Iránnal. Az arab világban eddig Katarban van a legtöbb fertőzött, 450.

Algériában péntekre két új halálesetet jelentettek, így a járvány áldozatainak száma elérte a 11-et. A 90 beigazolódott esetből 42 hagyhatták el a kórházat. Az új áldozatok egy 77 éves nő Tizi-Uzu tartományból, aki krónikus betegségben szenvedett, illetve egy 69 éves nő el-Ued tartományból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.