Szijjártó az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács delegációját fogadta

Az amerikai vállalatvezetők kifejezetten elismeréssel illették a gazdaságvédelmi akciótervet.

Forrás: MTI2020. 10. 07. 11:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai vállalatvezetők kifejezetten elismeréssel illették a gazdaságvédelmi akciótervet – közölte a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-vel szerdán, miután fogadta az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács delegációját Budapesten.

Szijjártó Péter kiemelte: az amerikai vállalatvezetők jó döntésnek tartják a beruházások támogatását, és kitartanak magyarországi jelenlétük fejlesztése és növelése mellett.

Fotó: MTI

Az amerikai vállalatok a második legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, mintegy 1500 vállalat, több mint 100 ezer munkavállalót foglalkoztat. A versenyképességet növelő támogatási programok keretében 16 amerikai vállalat kötelezte el magát újabb beruházások mellett összesen 37,3 milliárd forint értékben, megvédve ezzel 12 391 munkahelyet Magyarországon – tudatta.

Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo

Magyarországon építi fel első európai gyárát a Lenovo, a termelés 2021 elején már el is kezdődhet – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a beruházás szeptember 29-ei sajtótájékoztatóján Budapesten.

Szijjártó Péter közölte, hogy a Lenovo számítógépgyártó üzeme a Pest megyei Üllőn épül fel 8,2 milliárd forintból. A beruházás több szakaszban csaknem ezer új munkahelyet teremt, és a legkorszerűbb technológiákat telepíti Magyarországra, a kormány ezért kétmilliárd forinttal járul hozzá a harmincezer négyzetméteres gyártócsarnok költségeihez – tette hozzá.

A tárcavezető szerint az állami támogatást az is indokolja, hogy a kínai cég az itt készülő termékek több mint kilencven százalékát külföldön értékesíti, így jelentős összeggel gyarapítja az exportteljesítményt.

A beruházás ráadásul felgyorsítja a tudás- és fejlesztésközpontú termelés térnyerését, ezért mind a magyar gazdaság, mind a magyar mérnökök számára nagy lehetőségeket tartogat – tette hozzá.

Szijjártó Péter a nagyvállalati befektetések ösztönzését a külgazdasági stratégia fontos elemének nevezte.

A nemzetközi cégek a válság miatt sorra jelentik be a termelési korlátozásokat, de az újraindítás „nem lesz automatikus”. A járvány után a gyártási kapacitások világszerte oda összpontosulnak majd, ahol a leghatékonyabban működhetnek és a legkedvezőbb befektetési környezetet találják – hangsúlyozta.

A miniszter szerint a Lenovo döntése igazolja, hogy a vezető technológiai cégek bíznak Magyarországban, és igazolja a keleti nyitás létjogosultságát is.

A kínai tőkéért a világ minden részében sokan versenyeznek, köztük azok is, akik a nyilvánosság előtt amúgy hangosan bírálják a távol-keleti államot és akár Magyarországot is, a kínai befektetések miatt – tette hozzá Szijjártó Péter. Megjegyezte ugyanakkor, hogy már évek óta a keleti tőke áll a világ beruházásainak többsége mögött, noha a 2008-as válság előtt még a nyugati világ uralta a globális beruházásokat.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.