Szijjártó Péter: A jelenlegi Európai Bizottság vakvágányra vitte az Európai Unió bővítésének ügyét

A jelenlegi Európai Bizottság vakvágányra vitte az Európai Unió bővítésének ügyét. Ezzel nagyon sokat ártott Európának, Európa biztonságának és jövőjének – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken telefonon az MTI-nek Helsinkiből, ahol részt vett az Európai Unió tagállamainak külügyminiszteri ülésén.

Forrás: MTI2019. 08. 30. 13:22
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2018. szeptember 10. Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter beszdet mond a japn Bridgestone tatabnyai zeme bvtst bejelent sajttjkoztatn a Klgazdasgi s Klgyminisztriumban 2018. szeptember 10-n. Az jabb, 9,2 millird forintos beruhzs keretben - amelyhez a magyar kormny 826 milli forint vissza nem trtend tmogatst biztost - j, 10 ezer ngyzetmteres raktrt ptenek, valamint tovbbi kapacits-bvtst hajtanak vgre, amellyel a tatabnyai zem abroncsgyrtsi kapacitst 2020-ra vi 7,2 millira bvtik. MTI Fot: Sos Lajos Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió csak akkor tud erős lenni, ha tagországainak száma nő, és ha integrálni tudja a határterületeit.

„Mi, magyarok jól tudjuk ezt, hiszen a Nyugat-Balkán szomszédságában élünk, és pontosan tudjuk, hogy Magyarországnak és az Európai Uniónak is gazdasági, stratégiai, biztonsági és politikai érdeke fűződik ahhoz, hogy az Európai Unió bővüljön, és integrálni tudja a nyugat-balkáni térséget”

– szögezte le a miniszter.

Kifejtette, a jelenlegi Európai Bizottság mandátuma alatt nemhogy egyetlen új tagország sem csatlakozott az EU-hoz, de gyakorlatilag a már tagjelölt országok sem tudtak egyetlen lépést előre tenni, és az unió új tagjelöltekkel sem tudott gazdagodni.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi Európai Bizottság ahelyett, hogy bővítette volna az EU-t, az unió történetében először a tagországok létszáma csökkeni fog (Nagy-Britannia kilépésével). Ez gyengíti az EU-t, és ellentétes politikai és gazdasági érdekeivel – mondta.

„Mi azt várjuk el a következő Európai Bizottságtól, hogy ne csökkentse, hanem növelje a tagországok számát, hogy gyorsítsa fel az EU nyugat-balkáni irányú bővítését, hogy nyissa meg az összes még meg nem nyitott csatlakozási tárgyalási fejezetet Montenegróval és Szerbiával, valamint hogy gyorsítsa fel a nyugat-balkáni országok uniós integrációját. Ez Magyarország nemzetbiztonsági, nemzetstratégiai és politikai érdeke”

– mondta Szijjártó Péter.

Közölte, Európát a nyugat-balkáni útvonalon újabb migrációs fenyegetések érik. Törökországban, Szíriában, Libanonban, Jordániában több millió menekült és illegális migráns torlódott föl. Ők, ha megindulnak, akkor a nyugat-balkáni útvonalon indulnak meg Európa felé – tette hozzá.

„Az az érdekünk, hogy a Nyugat-Balkán erős legyen, meg tudja állítani ezt a migrációs nyomást. Ehhez viszont a Nyugat-Balkán integrációjára, vagyis az EU bővítésére van szükség. Ezt várjuk el a leendő Európai Bizottságtól, ha már a mostani ezen a területen egyetlen pozitív lépést sem tudott tenni”

– jelentette ki a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.