Szijjártó Péter: Az amerikai beruházók igazolják, hogy a magyar gazdaság sikeres

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az amerikai beruházókkal folytatott tárgyalásai alapján egyértelműen beigazolódott, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása megtörtént.

2019. 09. 25. 7:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országot nem kizárólag mint ideális termelési helyszínt jellemzik a vállalatok, hanem olyan beruházási helyszínként tekintenek rá, ahol magas hozzáadott értékű tevékenységet, komoly szakképzettséget igénylő kutatást és fejlesztést, illetve erre épülő tevékenységet is érdemes végezni – mondta

Szijjártó Péter az MTI-nek az ENSZ-közgyűlés jelenleg zajló ülésszakának helyszínén, New Yorkban.

A miniszter több amerikai – gyógyszerészeti, elektronikai és pénzügyi – vállalat vezetőivel folytatott kétoldalú megbeszélést. Átadta emellett az elmúlt év legjelentősebb amerikai befektetőjének járó Chain Bridge Budapest Award elismerést, amelyet ezúttal az alumíniumiparban érintett Arconic amerikai vállalat (a korábbi Alcoa) kapott meg.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az IBM amerikai informatikai óriáscég most közölte mértékadó ranglistáját a tavalyi év fejleményeiről. A ranglistán Magyarország az egymillió lakosra jutó új munkahelyek létrehozásának szempontjából az ötödik helyre került világszinten. A legkeresettebb befektetési célpontok között az ország a járműiparban a negyedik, a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó beruházások tekintetében pedig a kilencedik helyet foglalja el.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltása sikeres, az ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik – vonta le a következtetést a miniszter.

Ez a magyar munkaerő képzettségének, az oktatási rendszer fejlettségének és annak köszönhető, hogy a kifejezetten magas anyagi ráfordítást igénylő kutatás-fejlesztési beruházásoknak kedvez az az adópolitika, amely a lehető legtöbb fejlesztési forrást hagyja a vállalatoknál – emelte ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.