Szijjártó Péter: Az ENSZ-ben is együtt küzdünk Izraellel a bevándorláspártiak ellen

A kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatok nagyon szorosak, ezek fejlesztésén túl azonban Izraellel folyamatosan együttműködünk az ENSZ-ben is, hiszen két olyan országról beszélünk, amelyek nemmel szavaztak a világszervezet globális migrációs csomagjára és elutasítják az illegális bevándorlást — nyilatkozta lapunknak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mielőtt megnyitotta a diplomáciai státusú külképviseleti irodát Jeruzsálemben.

2019. 03. 20. 11:17
NETANJAHU, Benjámin; SZIJJÁRTÓ Péter
Közép-Európa kiegyensúlyozott kapcsolatra törekszik a zsidó állammal Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel közösen nyitotta meg kedden Szijjártó Péter a magyar külgazdasági képviseletet Jeruzsálemben, tájékoztatott az MTI. A külgazdasági és külügyminiszter az eseményen mondott beszédében kiemelte: rendkívül nagy és gyors változások mennek végbe a világpolitikában és -gazdaságban, és ezek a változások nagy hatással vannak a kis, nyitott gazdaságú országokra, mint amilyen Magyarország. A miniszter a Magyar Nemzetnek telefonon úgy nyilatkozott: Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít az Izraellel való együttműködésnek, és ennek nem csupán politikai és biztonsági okai vannak.

– A magyar gazdaság a dimenzióváltás állapotában van, ugyanis a termelésorientált gazdasági korszakról folyamatosan átállunk az innováció által vezérelt digitális korszakra, ebben pedig óriási segítséget jelent nekünk a legmodernebb technológiai színvonalat képviselő, azt saját maguk által kifejlesztő izraeli vállalatokkal való együttműködés – fogalmazott a tárcavezető, emlékeztetve: kétszáz izraeli cég összesen 5500 embert foglalkoztat hazánkban. Hozzátette, Budapest a gazdasági kapcsolatok további mélyítése érdekében döntött úgy, hogy külgazdasági képviseletet nyit Jeruzsálemben, így ugyanis a magyar gazdasági szereplők könnyebben tudják megtalálni a számításaikat Izraelben.

Beszélt lapunknak arról is, hogy a közép-európai országok mindig is kiegyensúlyozott kapcsolatra törekedtek Izraellel, az Európai Unión belül mindig azon országcsoportok közé tartoztak, amelyek intenzívebb EU–Izrael-együttműködést szorgalmaztak. Nem meglepő tehát, hogy a visegrádi országok rendre megjelentek a különböző nemzetközi képviselői fórumokon, hogy ezt elősegítsék, tette hozzá. – A négy közép-európai gazdaság nagyjából hasonló cipőben jár, tehát Európa legversenyképesebb gazdaságai közé tartozunk, mi jelentjük az európai gazdasági növekedés motorját, és mindannyiunk gazdaságában fontos szerepet játszik az autóipar, azon belül az innovatív fázis, magyarázta a miniszter az Izraellel való együttműködés jelentőségét.

Közép-Európa kiegyensúlyozott kapcsolatra törekszik a zsidó állammal
Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Elmondta: a két ország folyamatosan tárgyal a védelmi együttműködés szorosabbá tételéről, továbbá Izrael és Magyarország együttműködik az ENSZ-ben is, hiszen két olyan országról beszélünk, amely nemmel szavazott a világszervezet globális migrációs csomagjára. – Izrael is elutasítja az illegális bevándorlást és prioritásként kezeli a biztonsági kérdéseket, ezért a jövőben az ENSZ-ben az Egyesült Államokkal és Izraellel szorosan együtt fogunk működni a biztonsági típusú és az illegális migrációval szembeni kérdésekben – fogalmazott Szijjártó Péter.

Benjamin Netanjahu a megnyitón elmondta: a Magyarország és Izrael közötti barátság soha nem volt olyan erős, mint most, ahogyan a kereskedelmi kapcsolatok sem voltak olyan szorosak, mint jelenleg. Az izraeli kormányfő megköszönte, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, valamint határozottan fellép az antiszemitizmus ellen.

Jeruzsálemben egyébként csak az Egyesült Államoknak és Guatemalának van nagykövetségi szintű külképviselete, emellett mintegy tucatnyi ország – köztük Magyarország – tiszteletbeli konzulátust tart fenn a szent városban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.