Szijjártó Péter: Az Észak-Afrikában jelentkező instabilitás a migrációs nyomás erősödését eredményezheti

Az Európai Uniónak szembe kell néznie azzal, hogy úgy a Száhel-térség instabilitása, mint a líbiai konfliktus, könnyen a migrációs nyomás kiújulását és további erősödését okozhatják – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében.

Forrás: MTI2020. 01. 20. 14:44
SZIJJÁRTÓ Péter; PETRÍCEK, Tomás; CZAPUTOWICZ, Jacek
Brüsszel, 2020. január 20. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter miniszter (k), valamint Jacek Czaputowicz lengyel (b) és Tomás Petrícek cseh külügyminiszter (j) az európai uniós tagországok külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben 2020. január 20-án. MTI/Paseczki Lidia Fotó: Paseczki Lidia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország nagyra becsüli Németország törekvéseit a líbiai helyzetet illetően, amely egy nemzetközi konfliktus tekintetében hasonló platformra helyezte az Egyesült Államokat, Oroszországot, Kínát és az Európai Uniót.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy a líbiai helyzet megoldásának óriási szerepe van az Európai Unióra háruló jövőbeni migrációs kockázatok alakulásában. Líbia vonatkozásában Magyarország rendkívül fontosnak tartja a migrációs aspektust, ezért minden olyan törekvést támogat, amely tűzszünethez és politikai megoldáshoz vezet. E tekintetben fontosnak nevezte, hogy az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő, Sophia nevű uniós flotta műveleteinek újraindítása semmilyen módon ne eredményezze újabb migrációs nyomás kialakulását. Valamint a művelet ne legyen arra használható, hogy hajói újabb migránsokat szállítsanak az Európai Unió területére – emelte ki.

A Száhel-övezettel kapcsolatban aláhúzta: az övezet jelentős szerepet játszik az Európába irányuló migrációban. E régiót tekintve igazolódik be a leglátványosabban az a magyar migrációs politika, amely szerint a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell idehozni – mondta a miniszter. Szijjártó Péter azt mondta, ennek érdekében Magyarország ezen országok stabilitásának megőrzése és fejlesztése céljából támogatja védelmi szektoraik reformjának elősegítését szolgáló uniós kiképzési missziók mandátumának meghosszabbítását. Magyarország megháromszorozta jelenlétét, ezzel 21-re növelte a stabilitás megszilárdítását és a terrorizmus visszaszorítását szolgáló uniós missziókban résztvevők számát – tette hozzá.

Az EU-nak végre nem arra kéne fókuszálnia, hogyan ossza el az Európába érkezőket, hanem olyan helyzetet kell teremtenie, hogy a nehézségek között élők ne akarják elhagyni hazájukat. Mindkét térség problémáinak rendezését tekintve a megnyugtató megoldása még távol van – mondta a miniszter.

Az Európai Parlament múlt heti plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről tartott szavazással összefüggő újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy az Európai Néppárt (EPP) „öles léptekkel halad balra”. Világosan látszik, hogy a pártcsoport egyes vezetői azt szeretnék, ha a néppárt még a jelenlegihez képest is baloldalibb, szavaik szerint centrista politikát folytasson – mondta. Vannak azonban Magyarország mellett olyanok, akik úgy látják, hogy az EPP akkor lenne sikeres, ha karakteres jobboldali politikát folytatna – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.