Szijjártó Péter Brüsszelben: Stratégiai megközelítés kell az uniós–orosz kapcsolatokban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn videóüzenetben számolt be az uniós külügyminiszterek brüsszeli egyeztetésének fejleményeiről. A tárcavezető szerint az EU és Oroszország közötti kapcsolatokban olyan stratégiai megközelítésre van szükség, amely nem egyszerűsíthető le a szankciós politikára. Beszélt arról is, hogy az európai vezetők között egyre általánosabb a vélekedés, hogy az Európai Gyógyszerügynökségnek vizsgálnia kellene az orosz Szputnyik V oltóanyagot. – Nem a migráció kezeléséről, hanem a megállításáról kell beszélni – ezt Szijjártó Péter már az EU és a déli partnerek kapcsolatrendszerének reformjával kapcsolatosan tette hozzá.

Magyar Nemzet
2021. 02. 22. 14:22
null
Szijjártó Péter 2021.02.22-én Brüsszelben. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU-országok külügyminiszterei a járvány ellenére hétfőn személyesen találkoznak Brüsszelben, hogy az unió előtti külpolitikai kihívásokról tárgyaljanak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon jelentkezett az egész napos egyeztetés délelőtti szakaszát követően. Mint arról a tárcavezető videójában beszámolt, délután a külügyminiszterek Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyalnak videókapcsolaton keresztül, ám ő maga nem tud a belga fővárosban maradni,

ugyanis Budapesten mindeközben az ellenzék nem támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot. – A kétharmad biztosításához így a külügyminiszterre is szükség van. Márpedig az emberek életét, biztonságát, a gazdaság mielőbbi újraindítását csak úgy lehet biztosítani, ha a veszélyhelyzetet fenntartjuk –

érvelt videójában Szijjártó Péter, a magyar–amerikai kapcsolatokról szólva kifejtve: az együttműködés három – a gazdasági, a védelmi és a politikai – pilléren nyugszik. Utóbbival kapcsolatban kijelentette: az elmúlt négy esztendőben kiváló együttműködés épült ki a washingtoni adminisztrációval, a magyar kormány pedig elkötelezett a magas színvonalú politikai kapcsolatrendszer fenntartása, illetve adott esetben annak javítása mellett.

Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter és Szijjártó Péter a Külügyi Tanács ülésén 2021.02.22-én
Fotó: Európai Tanács

Az európai vezetők is az orosz oltóanyag uniós vizsgálatát szorgalmazzák

A külgazdasági és külügyminiszter az EU és Oroszország együttműködésének négy stratégiai területét jelölte ki: a kereskedelmet, az Európát körülvevő konfliktusok kezelését, az energiapolitikát, illetve a vírussal szembeni küzdelmet. – Egyre többet hallhatjuk a nyugat-európai vezetőket ezen együttműködés fontosságáról beszélni – mondta Szijjártó Péter az orosz oltóanyagot, illetve az orosz orvostudományi tapasztalatok megosztását illetően. Felhívta a figyelmet arra is, hogy

egyre általánosabb vélekedés az európai vezetők között, hogy a Szputnyik V orosz vakcinát az Európai Gyógyszerügynökségnek is meg kellene vizsgálnia, és adott esetben uniós forgalmazási engedélyt kellene neki adni.

Szijjártó Péter szerint a magyar álláspont e téren világos: a legjobb vakcina az, amelyik megérkezik és amit mielőbb be lehet adni az embereknek. Szorgalmazta, hogy

az EU–orosz kapcsolatokban olyan stratégiai megközelítés kell, amely sem a szankciókra, sem pedig a Navalnij-ügyre nem egyszerűsíthető le.

Nem kezelni, hanem megállítani kell a migrációt

Az ülés napirendjén az EU déli partnerekkel fenntartott kapcsolatainak reformja is szerepelt, az erre vonatkozó terveket Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos prezentálta. A magyar külügyminiszer a témával kapcsolatban videóüzenetében elmondta:

a déli és uniós viszonyt az illegális migráció megállításának érdekében folytatott együttműködés kell, hogy meghatározza.

Nekünk az az érdekünk, hogy az illegális migrációs folyamatokat megállítsuk. Nem a migráció kezeléséről, hanem a megállításáról kell beszélni – fejtette ki a magyar diplomácia vezetője, hozzátéve: a migrációs hullám megállítása márpedig csak akkor lehetséges, ha az unió Észak-Afrikával és a Közel-Kelettel is együttműködik. – Magyarország és a visegrádi országok ebből a szempontból jól teljesítenek – emlékeztetett Szijjártó Péter, aki szerint például Marokkóval és Líbiával is van a migráció feltartóztatását célzó V4-es kooperáció.

Az illegális migrációs hullámokban biztosan kevesen vannak olyanok, akik az elmúlt 48 órából két negatív PCR-tesztet fel tudnak mutatni – tette hozzá, azt szemléltetve, hogy a világjárvány közepette hatalmas egészségügyi kockázatot is jelentő kérdésről van szó.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az említett kockázatok miatt sem szabad erőltetni a kötelező betelepítési kvótát a blokkban.

Szijjártó Péter a tanácsülésre érkezik 2021.02.22-én Brüsszelben Fotó: Facebook

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.