Szijjártó Péter Kárpátalján: Bravúrokra van szükség!

Nem lehetetlen ugyan, de bravúrokra van szükség, hogy helyes irányba tereljük a magyar–ukrán kapcsolatokat – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával Ungváron rendezett sajtótájékoztatón.

2020. 09. 23. 15:44
SZIJJÁRTÓ Péter; KULEBA, Dmitro
Ungvár, 2020. szeptember 23. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (elöl, b) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (elöl, j) üdvözli egymást tárgyalásuk elõtt Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal épülete elõtt 2020. szeptember 23-án. MTI/Nemes János Fotó: Nemes János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrán partnere meghívására egynapos látogatásra érkezett Kárpátaljára Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a magyar kormányzat által felajánlott ötven darab lélegeztetőgépet adott át a kárpátaljai kormányzóságnak.

A Dmitro Kulebával Ungváron tartott megbeszélése után tartott sajtóértekezleten a magyar tárcavezető úgy fogalmazott, sokkal jobb jóban lenni a szomszédokkal, semmint rosszban, de könnyű ezt kimondani, viszont a megvalósításához diplomáciai bravúrokra van szükség. Elismerte, hogy a kialakult helyzet senkinek sem jó, különösen nem a kárpátaljai magyarságnak, de egyetlen huszárvágással nem lehet azt megoldani, ahhoz sok kis lépés és türelem szükségeltetik. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette,

Magyarország örömmel vonná vissza vétóját a NATO–Ukrajna bizottságban, de ehhez arra van szükség, hogy a kárpátaljai magyar közösség úgy érezze, már nincsenek veszélyben az anyanyelvhasználati és oktatási jogai.

 

Magyar részről megvan a jó szándék

A magyar diplomácia vezetője emlékeztetett, Budapest következetesen kiáll Ukrajna területi integritása mellett, Magyarország fenntartja az Ukrajnába irányuló gázszállításokat, az ukrán állampolgárok számára biztosítják a tranzitfolyosót Nyugat-Európa irányába, s igen jelentős a magyar szerepvállalás a kelet-ukrajnai térségben tevékenykedő EBESZ-misszióban. A külgazdasági és külügyminiszter a jó szándék bizonyítékaként említette, hogy Magyarország az elmúlt években kilencvenmilliárd forinttal segítette Kárpátalja fejlesztését, s egy sor fontos projekt megvalósításában kész további támogatást nyújtani. Ilyen a beregszászi kórház felújításának részleges finanszírozása, a záhonyi Tisza-híd rekonstrukciója, a határforgalom szempontjából nélkülözhetetlen beregszászi elkerülőút megépítése, új határátkelők nyitása Ukrajna irányába, és az M3-as autópálya meghosszabbítása egészen a határig.

A magyar tárcavezető azt is elmondta,

addig nincs értelme Volodimir Zelenszkij ukrán államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök személyes találkozójának, amíg a felek nem készítenek elő egy átfogó, valamennyi problémás kérdés megoldására hivatott megállapodást.

A magyar tárcavezető arról is beszélt: örömmel vette ukrán kollégája azon megközelítését, amely szerint Kárpátalját közös ukrán–magyar „sikertörténetté” kell tenni. – Ennek nyilvánvalóan magában kell foglalnia azt, hogy a Kárpátalján élő magyarok élvezhessék mindazokat a kisebbségi léthez fűződő jogokat, amelyeket az európai szabályok biztosítanak a számukra – jegyezte meg. Reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz a párbeszéd a kárpátaljai magyar közösség jogainak biztosításáról.

Terítéken a kettős állampolgárság kérdése

Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert a Magyar Nemzet ungvári tudósítója arról kérdezte, mikor rendezhetik végre Kijevben törvényi szinten a kettős állampolgárság kérdését. Válaszában a miniszter elmondta, sokkal szélesebb aspektusban kell kezelni a kérdést, semmint csak a kárpátaljai magyar közösség szemszögéből, de ezzel együtt is reális esélyt lát egy ilyen jogszabály elfogadására.

A külügyminiszterek találkozója után Szijjártó Péter Beregszászba utazott, ahol részt vett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola ünnepélyes tanévnyitóján a helyi református templomban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.