Szijjártó Péter: nagyon nehéz az előrehaladás a közel-keleti békefolyamatban

Kiderült, hogy nagyon nehéz az előrehaladás a közel-keleti békefolyamatban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek csütörtökön Varsóban, ahol részt vesz a közel-keleti helyzetről szóló nemzetközi konferencián.

Forrás: MTI2019. 02. 14. 13:00
SZIJJÁRTÓ Péter
Varsó, 2019. február 14. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közel-keleti helyzetrõl rendezett varsói nemzetközi értekezlet második napi ülésére érkezik 2019. február 14-én. MTI/PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanácskozáson világossá vált, hogy Európa szomszédságában, elsősorban a Közel-Keleten továbbra is megoldatlanok azok a konfliktusok, amelyek komoly biztonsági kockázatot jelentenek az egész kontinens, ezen belül a közép-európai térség számára – közölte Szijjártó Péter.

A szíriai események „továbbra sem a megoldás irányában mutatnak”, a jemeni események is újabb kihívásokat rejtegetnek Európa számára – tette hozzá.

Bár a konfliktuszónák és Európa távolsága földrajzi értelemben akár jelentősnek is mondható, az elmúlt évek tapasztalatai világosan megmutatták: akármi történik a Közel-Keleten, annak azonnali, nagyon komoly biztonsági hatása van Európára, ezen belül Közép-Európára is – mondta Szijjártó Péter.

Rámutatott: a Közel-Keleten 30-35 millió olyan ember él, aki bármikor döntést hozhat arról, hogy megindul Európa irányában.

Vagy belső menekültként élnek már évek óta, vagy napi szinten humanitárius segítségre szorulnak, vagy már most úton vannak a saját országukból a jobb vagy könnyebb élet reményében – közölte a miniszter.

Nekünk az az érdekünk, hogy a közel-keleti konfliktusok megoldására irányuló kezdeményezések minél előbb sikerrel végződjenek, hiszen ez jókora migrációs nyomást vehet le Európa válláról – mondta Szijjártó Péter.

Azzal kell számolnunk, hogy amíg ezek a konfliktusok nem oldódnak meg, nem szűnik meg a migrációs nyomás sem – hangsúlyozta.

„Mivel ez a nyomás általában a nyugat-balkáni migrációs nyomásban nyilvánul meg, a lehető leghatározottabban fenn kell tartani a biztonsági és határvédelmi intézkedéseinket” – fűzte hozzá a miniszter.

A konferencia legjelentősebb témájának Szijjártó Péter Izrael és az esetleges kétállami megoldás kérdését nevezte. Elmondta: a plenáris ülésen felszólalva elutasította az olyan szigorító intézkedéseket, amelyek „bár lehet, hogy jól hangzanak a nemzetközi életben, semmilyen megoldáshoz nem visznek közelebb, viszont konfliktusokat tudnak generálni”.

Ezért Magyarország nem támogatja az Izraellel szembeni gazdasági, kereskedelmi típusú megszorító intézkedéseket – mondta. Felidézte: Magyarország az ilyen intézkedéseket nem is alkalmazta, hiába adott ki ilyen típusú ajánlásokat az Európai Bizottság.

A konferencián felszólalva Szijjártó Péter világossá tette: a közép-európai országok azt várják el az ENSZ-től és intézményeitől, hogy tisztességes, kiegyensúlyozott és nem elfogult megközelítést alkalmazzanak Izraellel szemben.

A visegrádi országok ebben élen járnak, és a jövő héten sor kerül a V4 miniszterelnökeinek csúcstalálkozójára az izraeli kormányfővel, Benjámin Netanjahuval – tette hozzá.

Szijjártó Péter – utalva az amerikai elnöki tanácsadó, Jared Kushner által bemutatott palesztin-izraeli rendezési tervre – reményének adott hangot, hogy sikerrel jár majd az amerikai erőfeszítés.

Magyarország „nagyra becsüli az amerikai közvetítési kísérleteket, minden egyes olyan kezdeményezést, amely közelebb vihet minket a megoldáshoz” – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.