Szijjártó Péter válaszokat vár a hazánkat sértegető Bidentől

Barack Obama elnöksége idején Joe Biden fia korrupciógyanús ügyekbe keveredett Ukrajnában.

2020. 10. 18. 20:22
U.S. President Donald Trump and Democratic presidential nominee Joe Biden participate in their first 2020 presidential campaign debate in Cleveland
Democratic presidential nominee Joe Biden participates in the first 2020 presidential campaign debate with U.S. President Donald Trump (not pictured), held on the campus of the Cleveland Clinic at Case Western Reserve University in Cleveland, Ohio, U.S., September 29, 2020. Morry Gash/Pool via REUTERS - RC2P8J9CT35E Fotó: POOL New
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Joe Bidennek először meg kellene válaszolnia az ukrajnai korrupciógyanús ügyeiben felmerülő kérdéseket, mielőtt újra Magyarországgal kezdene foglalkozni – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Joe Biden Magyarországot és Lengyelországot bíráló szavaira. A Demokrata Párt elnökjelöltje egy múlt heti philadelphiai kampányeseményen egy néző kérdésére válaszolva kritizálta ellenfele, a republikánus színekben az újraválasztásért induló Donald Trump elnök külpolitikáját. – A NATO-t az a veszély fenyegeti, hogy elkezd szétrepedni, mert kétségbe vonják az elszántságunkat. Láttuk, mi történt Belarusztól kezdve Lengyelországon át Magyarországig, és a totalitárius rezsimek felemelkedését a világban – közölte a 77 éves politikus.

Demokrata párti politikusok nem először támadják Magyarországot, erre Szijjártó Péter is felhívta a figyelmet, mondván: a demokraták hivatali ideje alatt a közép-európai országok kioktatása, folyamatos támadása zajlott amerikai részről. – Mi, magyarok, a saját bőrünkön éreztük mindezt – fogalmazott a tárcavezető, aki példaként említette a magyar alaptörvény elfogadását kísérő támadásokat, valamint azt is, hogy az amerikai nagykövetség vezetői milyen örömmel vettek részt azokon a budapesti tüntetéseken, amelyeket az ellenzék a kormánnyal szemben rendezett.

Szijjártó Péter felidézte, Barack Obama alelnökeként Joe Biden nagyon sokat foglalkozott Ukrajnával. – Ez volt az az időszak, amikor a fia, hogy, hogy nem, az egyik fő ukrajnai energetikai vállalat egyik igazgatói pozícióját töltötte be – mondta, aláhúzva: ebben az időszakban rendkívül korrupciógyanús ügyek történtek az ukrán energetikai szektorban.

Hunter Biden 2014-ben, az ukrán hatalomváltás után került a Burisma Holding ukrán gáztermelő vállalat igazgatótanácsába, miközben semmilyen releváns szakmai tapasztalata nem volt. Feltételezések szerint a Burismán keresztül csak 2015 folyamán 3,4 millió dollárt utaltatott át az érdekeltségében álló egyik amerikai cégnek. Az ügyben nyomozást indított Viktor Sokin akkori főügyész, Joe Biden ezért megzsarolta az ukrán vezetést: követelte a főügyész eltávolítását, Kijev tudomására hozva, hogy ellenkező esetben az amerikai kormányzat nem ad meg egy egymilliárd dolláros hitelt. Ezzel maga Joe Biden büszkélkedett 2018 januárjában egy nyilvános rendezvényen, amelyről felvétel is készült. Sokint 2016 áprilisában menesztették, a nyomozást lezárták.

A téma előkerült Trump és Biden eddigi egyetlen, szeptember végén tartott tv-vitáján is, ahol az elnök megkérdezte, miért kapott Hunter 3,5 millió dollárt a néhai moszkvai polgármester oligarcha özvegyétől, és vajon mennyi a jövedelme Kínából. Az elnök ezzel azokra a nyilvánosságra került igazságügyi minisztériumi dokumentumokra utalt, amelyek részletezték Hunter Biden üzleti ügyeit Ukrajnában, Oroszországban és Kínában. – Nem akarok a családomról beszélni – jelentette ki Biden, és álhíreknek minősítette a minisztérium megállapításait.

Szijjártó Péter szombaton közölte: választ vár arra, Joe Biden milyen módon vetette latba politikai befolyását a fia és a fia által vezetett vállalat nyereségessége érdekében; miért helyezett nyomást az ukrán kormányra, hogy menesszék az ukrán főügyészt, milyen köze volt ennek a menesztésnek ahhoz, hogy elültek a Biden fiának energetikai üzleteihez kötődő nyomozások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.