Szijjártó: Sosem volt még ilyen jó a magyar–amerikai kapcsolat

Joe Biden Lengyelországot és Magyarországot a totalitárius rendszerekkel említette együtt.

Forrás: MTI2020. 10. 16. 16:06
TRUMP, Donald; ORBÁN Viktor
Donald Trump fogadja Orbán Viktort a washingtoni Fehér Házban 2019. május 13-án Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolat soha nem volt olyan jó, mint most – közölte a külgazdasági és külügyminiszter pénteki Facebook-bejegyzésében.

Szijjártó Péter arra reagált, hogy

Joe Biden amerikai demokrata elnökjelölt Lengyelországot és Magyarországot a totalitárius rendszerekkel említette együtt, és Fehéroroszországhoz hasonlította őket.

A politikus azt mondta, hogy a NATO-t a széthullás veszélye fenyegeti, ami szerinte a Fehéroroszországban, Lengyelországban és Magyarországon történtekből látható. Hozzátette, hogy megnőtt a totalitárius rezsimek száma a világon.

Donald Trump fogadja Orbán Viktort a washingtoni Fehér Házban 2019. május 13-án

Szijjártó Péter közölte: Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök hasonló álláspontot képvisel az illegális migráció, a határvédelem, a biztonság, a családok támogatása és a keresztény közösségek megvédése ügyében.

A külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „a demokrata kihívó nyilván emiatt vonta bele Magyarországot az elnökválasztási kampányba”.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ami a kijelentés konkrét tartalmát illeti, annak „a valósághoz semmi köze nincsen”.

Donald Trump barátként tekint Orbán Viktorra

– Egyértelmű tisztelet és nagyrabecsülés van a magyar kormány iránt, mert világosan, őszintén és egyenesen beszélünk – nyilatkozta Szijjártó Péter ma este a Pesti TV-nek adott interjúban.

A külgazdasági és külügyminiszter a napokban tett washingtoni látogatására hivatkozott, ahol többek között Jared Kushnerrel, Donald Trump amerikai elnök vejével és főtanácsadójával is megbeszéléseket folytatott.

A tárcavezetőt Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump múlt csütörtöki telefonbeszélgetéséről is kérdezték.

– Váratlanul, a diplomáciai protokoll bevett sémáit nélkülözve hívta fel az amerikai elnök a miniszterelnök urat, ebből is világosan látszik, hogy barátként tekint rá – mondta Szijjártó Péter, aki Orbán Viktor és Donald Trump tavalyi személyes találkozójára is úgy emlékszik vissza, hogy Trump barátként tekint a magyar miniszterelnökre és kifejezetten jó kapcsolat van a két vezető között.

A külügyminiszter szerint Orbán és Trump két erős vezető, akik azonos módon közelítik meg a világpolitika legfontosabb kérdéseit – legyen szó migrációról, biztonságról, nemzetről, családról vagy patriotizmusról. A külügyminiszter úgy véli, hogy a közeledő amerikai elnökválasztásokat Trump nyeri meg.

Szijjártó Péter az interjú során azt is elmondta, hogy Európa jövője a visegrádi együttműködés országaitól függ.

– Mára világossá vált, hogy az európai növekedés az Közép-Európából jön. A nyugati emocionális támadások velünk szemben éppen ebből indulnak ki, hogy miként vesszük mi magunknak a bátorságot, hogy mi diktáljuk a tempót, márpedig sok kérdésben ez van – nyilatkozta a tárcavezető.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.