Szír menekültként érkezett, melegeket késelt meg Drezdában

Életfogytiglanra ítélték az iszlamista merénylőt. Sikertelen volt a deradikalizációs program.

Magyar Nemzet
Forrás: MDR, Deutsche Welle2021. 05. 21. 16:00
null
Karlsruhe, 2019. január 30. Õrizetbe vett iraki férfit kísérnek rendõrök a német legfelsõbb bíróságra (BGH) Karlsruhében 2019. január 30-án. Az õrizetes egyike annak a három iraki férfinek, akit hajnalban iszlamista terrortámadás elõkészítésének gyanúja miatt fogtak el a Schleswig-Holstein tartományi Melsdorfban. A 23 és 36 év közötti férfiak - akik az illetékes ügyészség szerint robbantásos merényletet terveztek - jogszerûen, úgynevezett oltalmazott menedékjogi státusszal tartózkodnak Németországban. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2015-ben szíriai menekültként érkezett a balkáni útvonalon keresztül Németországba, hat évvel később iszlamista merénylőként állt a drezdai bíróság elé Abdullah A.H.H.

A 21 éves férfit a mai napon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, amiért hét hónappal ezelőtt meggyilkolt egy német férfit, egy másikat pedig súlyosan megsebesített Drezdában – ez volt az első olyan iszlamista támadás Németországban, amely homoszexuálisokat vett célba. A bírósági eljárás során bebizonyosodott: a hatóságok minden olyan korábbi próbálkozása kudarcba fulladt, amely a fiatal szíriai férfi radikalizálódásának megtörésére irányult.

Hogyan történt a bűncselekmény?

Észak-Rajna–Vesztfália német tartomány két lakosa, egy 55 éves férfi és 53 éves partnere kerékpártúrára ment Drezdába 2020 októberében. Abdullah szintén ebben az időszakban szabadult a szászországi Regis-Breitingenben található fiatalkorúak börtönéből, ahova azért került 2018-ban, mert népszerűsítette az Iszlám Állam terrorszervezetet és iszlamista támadások előkészítésében vett részt. Miután kiengedték, két konyhai kést szerzett egy bevásárlóközpontban, hátizsákjába rakta őket, és elindult Drezda belvárosába azzal a szándékkal, hogy megölje a hitetleneket. Fél óra múlva pedig már le is csapott a kiszemelt áldozatokra.

– Hirtelen, minden előjel nélkül egy döfést éreztem a hátamban. Semmi másra nem emlékszem, de ezt nem is bánom

– mondta a nyomozóknak az 53 éves férfi, aki túlélte a támadást. Társa nem volt ilyen szerencsés: a kórházban belehalt sérüléseibe. Az elkövető úgy nyilatkozott a hatóságoknak, hogy a két német férfi szexuális beállítottsága késztette a bűncselekmény elkövetésére, szerinte ugyanis a pár súlyos bűnben élt, amiért halállal akarta őket büntetni.

Drezda belvárosában csapott le áldozataira a szír férfi
Fotó: MTI/AP/Jens Meyer

Menekültből Iszlám Állam-harcos

Az elítélt hét évvel ezelőtt szülei kérésére indult Németországba. – Az országba érkezésünkkor Abdullah még egy teljesen normális fiatal volt – magyarázta a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiumnak a merénylő unokatestvére, aki Abdullah oldalán hagyta el Szíriát. Véleményét Norbert Leygraf igazságügyi szakértő is megerősítette, aki elmondta: az elkövető nem azzal a céllal érkezett a nyugati országba, hogy iszlamista támadást hajtson végre. A férfi szunnita családja Szíriában nem gyakorolta az iszlám vallást.

– A fiatal férfi Németországban kezdett az iszlám szerint élni, csak itt kezdett rendszeresen imádkozni és böjtöt tartani

– közölte Leygraf.

A szakértő arról is beszámolt, hogy Abdullah vallásossága 2017-ben vált fanatizmussá, amikor radikális iszlamista tartalmakra bukkant az interneten. Ez odáig vezetett, hogy ő maga is ilyen tartalmakat kezdett megosztani a Facebook-oldalán, valamint chatüzeneteiből kiderült: arról fantáziált, hogy visszatérjen Szíriába, és csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Továbbá arról is írt másoknak, hogy iszlamista támadást szeretne végrehajtani Németországban, és a robbanóöv készítése után érdeklődött beszélgetéseiben.

Kudarcba fulladt a deradikalizáló program

Mindezek után rövid idővel elfogták, és három évre a fiatalkorúak börtönébe zárták a szír férfit, ahol szakemberek segítségével megpróbálták megtörni a radikalizálódását – mint utólag kiderült, nem sok sikerrel. 2020 őszén kiengedték, ám azzal a feltétellel, hogy továbbra is szigorú megfigyelés alatt tartják. Kötelezték rá, hogy heti háromszor jelenjen meg a rendőrségen, és erőszak-prevenciós összejöveteleken vegyen részt. Nem sokáig volt azonban szabadlábon: a kiengedése utáni ötödik napon hajtotta végre a két német férfi elleni támadást. A kilencnapos tárgyalás során a bíróság húsz szemtanút hallgatott ki, köztük egy nőt, aki a tett helyszínével szemközti kávézóból látta a merényletet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.