Szlovákiában lassult a fertőzések üteme

Egyelőre alacsony a halálozási arány Horvátországban és Szlovéniában, de a járvány még nem tetőzött: előbbiben szerda óta egy, utóbbiban három halálos áldozata van a Covid-19 betegségnek.

Forrás: MTI2020. 04. 09. 16:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátországban a csütörtöki hivatalos közlések szerint egy nap alatt 64-gyel, 1407-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 20 halálos áldozata van a járványnak. Az első fertőzés megjelenése óta 219 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 34 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen, és eddig összesen 13 680 koronavírustesztnek lett negatív eredménye az országban.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter felszólította az állampolgárokat, hogy maradjanak otthon a húsvéti ünnepek alatt.

Úgy vélte: otthon maradni az ünnepek alatt fontosabb, mint eddig valaha. „A járvány terjedése megakadályozásának sikere a mi kezünkben van” – fogalmazott.

Kiemelte továbbá az álhírek elleni küzdelem fontosságát. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hamis állítások emberéleteket sodorhatnak veszélybe, növelhetik a szorongást és pánikot – hangsúlyozta. Óvatosságra és a hiteles forrásokra való hagyatkozásra intett.

Szlovéniában az eddigi hivatalos közlés szerint egy nap alatt 33-mal, 1124-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 43-an haltak meg a járvány következtében. A járvány megjelenése óta összesen 31 813 koronavírustesztet végeztek az országban, és a diagnosztizált betegek közül 34-et ápolnak intenzív osztályon.

Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány az újabb megbetegedések fényében kedden dönt arról, hogy megfelelő óvintézkedések közepette fokozatosan újraindítsa-e a gazdasági tevékenységeket, és enyhítsen-e a szigorú mozgáskorlátozásokon. A szóvivő a gumiszervízeket, autómosókat, valamint az építőanyagot, háztartási gépeket és egyéb gépeket értékesítő áruházakat említette.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy újraindítják-e a tömegközlekedést az országban, azt mondta: erről még vita folyik. Mindazonáltal hozzátette, hogy a lakhelyelhagyási tilalom, amely korlátozza, hogy az emberek elhagyják azt a várost vagy járást, amelyben ideiglenes vagy állandó lakcímmel rendelkeznek, a jövő hét végéig még biztosan érvényben marad.

Szlovákiában az előző napokhoz képest lassabb ütemben nőtt tovább az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, ahol a 19 új esettel együtt már 701 fertőzöttet tartanak nyilván – jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter Pozsonyban csütörtökön.

Szlovákiában a hét elejétől gyorsult az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának növekedése, csütörtökön viszont az ütem lassulást mutatott. Míg a múlt héten a 30-as napi átlagot közelítette az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, hétfőn és kedden közel ötven volt, szerdán viszont már meghaladta a százat.

Az előző napi adatok nyilvánosságra hozatalától számítva 1690 új tesztet végeztek el, csütörtök délutánig pedig az eddig összesen elvégzett teszt száma elérte a 21 371-et, ezek közül 20 670 bizonyult negatívnak. A betegségnek egyelőre két halálos áldozata és 16 gyógyultja van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.