Szlovén belügyminiszter: A tél beállta előtt nőni fog a határsértések száma

Ebben az évben már 11 300 illegális határsértőt tartóztattak fel, és 324 embercsempészt vettek őrizetbe a szlovén hatóságok.

Forrás: MTI2019. 09. 23. 18:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tél beállta előtt nőni fog a határsértések száma, de az illegális migráció nem ölt olyan méreteket, mint 2015-2016-ban – jelentette ki Bostjan Poklular szlovén belügyminiszter hétfőn a parlamentben képviselői kérdésre válaszolva.

Kiemelte: a szlovén rendőrök hatékonyan védik a határokat.

Ebben az évben már 11 300 illegális határsértőt tartóztattak fel, és 324 embercsempészt vettek őrizetbe, akik közül 290-en külföldi állampolgárok voltak – mondta, hozzátéve: Szlovénia további szakaszokon épít kerítést

Horvátországgal közös határán, videomegfigyelő rendszert telepít, és száz új rendőri állást hirdet meg a hónap végéig.

Ellenzéki képviselők a kormánytól a védelmi törvény 37. cikkelyének életbe léptetését követelték, amely további hatáskörökkel ruházná fel a hadsereget. Poklular szerint a kormány figyelemmel kíséri a helyzetet, és amennyiben szükség lesz rá, aktiválják a jogszabályt.

Eközben a szlovén hadsereg közleményt adott ki, amelyben azt írta: fokozzák tevékenységüket, és két alakulatot küldenek a határokra, azt azonban nem közölték, azok hány katonából állnak majd.

Eddig a katonák több mint 54 ezer önálló őrjáraton vettek részt, segítettek a határkerítés felépítésében és a pilóta nélküli repülőgépek irányításában – olvasható a közleményben.

A katonaság ezenfelül az idén többször is segítette a rendőrök munkáját. Májusban és júliusban 70 fővel megnövelték létszámukat – tették hozzá.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os „lezárása” óta a menedékkérők más útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Az illegális határátlépőket a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkeztek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.