Szlovénia Ausztria nyomdokain jár a járványkezelésben

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma – derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 11. 15. 14:56
null
Ljubljana, 2020. október 21. Járókelõt igazoltatnak rendõrök a szlovén fõváros, Ljubljana belvárosában 2020. október 20-án. Ettõl a naptól kezdve a koronavírus-járvány miatt a szlovén kormány este 9 és reggel 6 óra között éjszakai kijárási tilalmat rendelt el az ország egész területére. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2365 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 84 209-et. Az elmúlt napon 43 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma így 1049-re emelkedett. Kórházban 1710 beteget ápolnak, közülük 194-en vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírus-járvány elleni válaszintézkedések Horvátországban az egyik legliberálisabbak az Európai Unióban. Kötelező a maszk viselése mindenütt, de a jogi személyek kivételével a szabálysértőket nem büntetik. Az intézkedések főleg a rendezvényeken részt vevők számának korlátozásban merülnek ki, a sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni és a vendéglátóhelyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által vasárnap közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 920-szal nőtt a fertőzöttek száma. Harminckét beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 797-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1261-en vannak kórházban, közülük 201-et ápolnak intenzív osztályon.

Az országban minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Hétfőtől leállítják a közösségi közlekedést. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével zárva maradnak az üzletek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.