Szlovénia újabb lépést tesz az illegális migrációval szemben

Új szlovén határrendészeti egység kezdi meg tevékenységét a horvát határhoz közel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 16. 9:02
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új különleges egység kezdte meg tevékenységét a szlovén határrendészet keretében kedden a horvát határhoz közeli Brezicében, ahol a legtöbb migráns lépi át illegálisan a határt

– közölte a szlovén belügyminisztérium.

A 23 rendőrből álló egység – amelyet később 52 főre terveznek növelni – illegális migrációval és emberkereskedelemmel kapcsolatos műveletekben, valamint a határokon átnyúló bűncselekmények elleni küzdelemben vesz részt. Járművekkel, éjjellátó kamerákkal és drónokkal ellenőrzi majd a határt.

Szlovénia 2015-ben már felállított egy 160 kilométeres határzárat a horvát szakaszon
Fotó: MTI/Varga György

Aleš Hojs belügyminiszter a helyszínen elmondta: bár a migráció látszólag csökkenő tendenciát mutat, a menekültkérdés globális alakulása arra utal, hogy ez meg fog változni.

– A határ ezen része különösen veszélyeztetett. Itt az ideje megfelelően felkészülni

– fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette: az Európai Unióban tárgyalások folynak arról, hogyan lehet megfelelően ellenőrizni a schengeni külső határokat és visszaküldeni a migránsokat a nem uniós országokba.

– Amíg az EU-ban nem születik ilyen megállapodás, önökre kell támaszkodnunk

– mondta a miniszter a szolgálatot teljesítő rendőröknek.

A szlovén rendőrség ez év első öt hónapjában 2440 illegális határsértőt tartóztatott fel, ami több mint negyedével kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.