Szigorú óvintézkedések mellett folyik a korlátozások feloldása

A szlovén kormány egyelőre nem döntött arról, hogy engedélyezze-e a csoportos vagy egyéni testedzéseket.

Forrás: MTI2020. 05. 14. 19:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovéniában hétfő óta folytatódik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása, szigorú óvintézkedések mellett kinyithatnak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai – derült ki a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A korábbi bejelentésektől eltérően azok az éttermek és kávézók is kinyithatnak május 18-án, amelyek nem rendelkeznek terasszal, valamint elkezdhetik működésüket a kisebb szálláshelyek, amelyek legfeljebb 30 szobával rendelkeznek.

Kinyithatnak továbbá egyes középfokú szakiskolák, az autósiskolák, továbbá az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai, valamint a kollégiumok.

A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy engedélyezze-e a csoportos vagy egyéni testedzéseket, erre valószínűleg csak május 25-én kerül sor, amikor a színházak és koncerttermek is megnyithatnak. Megszüntette azonban azt a rendeletet, amely előírta, hogy a társasházakban naponta többször is fertőtleníteni kell a lépcsőházakat és a lifteket.

Jelko Kacin sajtószóvivő a válságkabinet sajtótájékoztatóján elmondta: az intézkedések fokozatos feloldása annak köszönhető, hogy Szlovéniában két hete csökken vagy stagnál az új fertőzöttek száma. Mindazonáltal hozzátette: arra is fel kell készülni, hogy két lépést tesznek hátra, akkor és ott, amikor és ahol a vírus újra felüti a fejét.

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt eggyel – eggyel kevesebbel, mint egy nappal korábban -, 1464-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 103 maradt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 66 678 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 32-en vannak kórházban, közülük 7-et ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországból jó hír érkezett

A szomszédos Horvátországban egy nap alatt nyolccal – kettővel többel, mint egy nappal korábban – 2221-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Szerdán senki nem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 94 maradt. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1850 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 146 beteget kezelnek kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 50 340 koronavírus-tesztet végeztek el.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója a válságstáb csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a járványügyi helyzet nagyon jó Horvátországban. A korlátozások feloldása nem volt negatív hatással a vírus terjedésére. Hozzátette: a nyolc új fertőzött közül heten azon a Frankfurtból Zágrábba érkező repülőgépen utaztak, amely átmenetileg Svédországban dolgozó horvát állampolgárokat szállított haza.

A repülőgépen a személyzettel együtt 75 utas volt, közülük többeknek lett pozitív a koronavírus-tesztje az elmúlt napokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.