Szociális bombák robbanhatnak Romániában

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is feszült a helyzet az erdélyi Keresztváron, ahol a rendőrség és a csendőrség beavatkozására volt szükség ahhoz, hogy megakadályozzák a település cigánytelepén élők egy csoportjának egyre agresszívabb lázadását. Néhányan életveszélyesen megfenyegették a polgármestert, élelmet követelve – számolt be a Național hírportál, amely korábban arról írt, hogy a nyugat-euró­pai országokból Romániába visszatért roma közösségek miatt szociális bombák fognak robbanni országszerte, a hatóságok pedig nincsenek felkészülve ezek hatástalanítására. Több brassói üzletember élelmiszer-adományokkal sietett a keresztvári önkormányzat segítségére. A helyi vezetés a csomagok szétosztásával igyekezett a cigánytelepen élőkön segíteni.

Dorinel Blendica polgármester szerint azokon a településeken, ahol népes roma közösség él, ezek a jelenségek egyre gyakoribbak lesznek, mivel ők most valóban mindenféle jövedelem nélkül maradtak. – Sokan közülük napszámosként dolgoztak, mások különböző cégeknél. Most, hogy minden bezárt, elfogyott a pénzük, s mindannyiuknak legalább öt gyereket kell eltartaniuk családonként – fogalmazott a község elöljárója.

Hozzátette: a szociális segélynek vannak bizonyos feltételei, az ingyenes élelemosztásra nincs jogi alap. Arról is beszélt, hogy a községben a helyzetet súlyosbítja mintegy száz roma hazatérése Spanyolországból, Németországból, Hollandiából és Nagy-Britanniából. A román hírportál tudósítása szerint a keresztvári cigánytelep lakóinak egy része azzal fenyegetett: amennyiben nem kapnak élelmiszert az önkormányzattól, elkezdik kirabolni a helyi boltokat. A hangadók egy húszfős csoportból kerülnek ki, akik állítólag koldulásból éltek Nyugat-Európában. A hazatértek nem tartották be a kötelező lakhelyi elkülönítést sem.

A négyezer lakosú, Brassótól alig több mint húsz kilométerre fekvő Keresztvár román többségű lakosságának húsz százaléka magyar, s a hivatalos népszámlálási adatok szerint 18 százalékos a romák aránya. Egy korábbi kutatás szerint Romániában mintegy kétezer úgynevezett cigánytelep van, ahol közel hatszázezren élnek, többségük mélyszegénységben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.