Szófiát harminc év után elvennék a jobboldaltól

Bulgáriában is a főváros megtartásáért, illetve megszerzéséért folytatott küzdelem jelenti a pártok számára a legnagyobb kihívást a helyhatósági választáson.

2019. 11. 03. 7:23
Run off local elections in Bulgaria.
epa07966280 A woman passes in front of campaign posters of Sofia's major candidate of Bulgaria's centre-right ruling GERB party, Yordanka Fandakova (R), in Sofia, Bulgaria, 02 November 2019. The most parts of Bulgaria will hold run-off local elections on 03 November 2019. EPA/VASSIL DONEV Fotó: VASSIL DONEV Forrás: MTI/EPA/VASSIL DONEV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárcsak Magyarországon, úgy Bulgáriában is a főváros megtartásáért, illetve megszerzéséért folytatott küzdelem jelenti a legnagyobb kihívást a kormányon lévő jobboldal és az ellenzéki szocialisták számára a helyhatósági választáson, amelynek második fordulóját vasárnap tartják Bulgáriában.

A kormányzó Polgárok Bulgária Euró­pai Fejlődéséért (GERB) párt az egy héttel ezelőtti első forduló után az első számú politikai erő maradt az országban: a kormánypárt az országosan leadott összes szavazat 32,68 százalékát szerezte meg – szemben a szocialisták 18,05 százalékával –, a 27 megyeszékhely közül négyben már az első fordulóban 50 százalék feletti eredménnyel bebiztosította győzelmét. A jobboldali polgármesterjelöltek további 22 megyeszékhelyen maradtak versenyben, s két várost leszámítva, győzelemre állnak ellenfeleikkel szemben. Úgy tűnik, sikerül megtartani a fővárost, Szó­fiát, illetve olyan nagyvárosokat, mint Plovdiv és Várna.

A második fordulóban a legnagyobb küzdelem Szófiában várható. A tét az, hogy sikerül-e megőrizni a harminc éve tartó jobboldali polgármesteri irányítást a fővárosban. Jordanka Fandakova a negyedik főpolgármesteri mandátumáért száll versenybe.

Jordanka Fandakova

Ellenfele Maja Manolova volt szocialista képviselő, aki ombudsmani posztját adta fel, hogy indulhasson Szófia főpolgármesteri címéért. Manolova neve értelmi szerzőként összekapcsolódott a 2013-ban Kosztinbrod városában történt botránnyal, amikor a parlamenti választások előtt egy nappal elhíresztelte, hogy a város egyik nyomdájában állítólag 350 ezer hamis szavazólapot találtak.

Maja Manolova

A hamis hír kapcsán az addig kormányzó GERB elveszítette szavazóinak legalább tíz százalékát, így hiába nyerte meg a választásokat, egyedül nem tudott kormányt alakítani, így került hatalomra a később csúfosan megbukott szocialista-liberális ­Oresarszki-koalíció. Manolova most szocialista támogatással, de függetlenként indult a polgármesteri posztért. Fandakova az első fordulóban 36,37, Manolova 27,79 százalékos eredményt ért el.

Bekapcsolódott a bolgár választási kampányba Karácsony Gergely is. Budapest új főpolgármestere csütörtökön videóüzenetben fordult a bolgár főváros lakosságához, mondván: biztos abban, hogy amire Budapest polgárai képesek, arra Szófia polgárai is képesek. „Ezért arra kérek mindenkit, hogy most vasárnap menjen el és szavazzon az ellenzék közös jelöltjére, Maja Manolovára, hogy Szófia is sokkal szabadabb, szolidárisabb, zöldebb és európaibb város lehessen.” Válaszában Maja Manolova megköszönte a támogatást.

„Bojko Boriszov barátai, Orbán Viktor és Erdogan alig fognak örülni annak, hogy a már szabad budapesti és varsói polgármesterek támogatják egymást, és azt hiszem, hogy Szófia ugyanolyan szabad lesz vasárnap és olyan büszke, mint Budapest” – mondta a baloldali polgármesterjelölt, utalva a bolgár és a magyar miniszterelnök szoros szövetségére.

Viszály Moszkvával

A kölcsönösség elvére figyelmeztette az orosz külügyi szóvivő csütörtökön Bulgáriát, miután az megtagadta a vízum kiadását a kijelölt orosz katonai attasénak. A bolgár kormány egy nappal azután tagadta meg a vízumot szerdán a leendő orosz katonai attasétól, hogy kiutasított egy kémkedéssel gyanúsított orosz diplomatát. A szófiai diplomáciai tárca amiatt jutott erre a döntésre, mert a diplomaták vízumának engedélyezésében érintett egyik testület „negatív véleményre” jutott a még Oroszországban tartózkodó attaséval kapcsolatban. A bolgár külügyminisztérium nem közölt további részleteket, de leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy az orosz tisztségviselőt nemkívánatos személlyé nyilvánították. A bolgár külügyminisztérium szerint szerdán elhagyta Bulgáriát az az orosz diplomata, akit korábban kémkedéssel gyanúsított meg a szófiai ügyészség. Szófia azután szánta rá magát a kiutasításra, hogy Moszkva a bolgár kormány kérése ellenére nem hívta vissza a diplomatát. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.