Szomorú évforduló – 5 év alatt újjáépíthetik a Notre Dame-ot

A székesegyházban egy éve csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet és leomlott a huszártorony.

Forrás: MTI2020. 04. 15. 18:14
A view shows the damaged roof of Notre-Dame de Paris during restoration work, three months after a fire that devastated the cathedral in Paris
A megrongálódott épület felülnézetből. Kortárs dizájnt kaphat a huszártorony Fotó: Philippe Wojazer Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia államfő szerdán megerősítette, hogy Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy az egy évvel ezelőtt tűzvész áldozatává vált párizsi Notre-Dame-székesegyház öt éven belül újjáépüljön.

A pusztítás egyéves évfordulója alkalmából a francia elnöki hivatal honlapján közzétett videóban Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy „nem feledkeztünk meg a tragédiáról még akkor sem, ha a napjainkat, a gondolatainkat, az életünket most a koronavírus-járvány okozta krízis tölti ki”.

„Azt ígértem, hogy öt év alatt újjáépítjük a Notre-Dame-ot. Mindent megteszünk, hogy tartani tudjuk ezt a határidőt. A munkálatokat most természetesen felfüggesztettük az egészségügyi válság miatt, de amint lehet, újraindulnak” – mondta a francia elnök.

Az épület megerősítését célzó munkát egy hónappal ezelőtt leállították, mert a székesegyházbeli fertőtlenítési lehetőségek nem teszik lehetővé, hogy alkalmazni lehessen a járványügyi biztonsági szabályokat és szavatolni lehessen az építkezésen dolgozó mintegy száz szakember biztonságát.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban 2019. április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található, évi mintegy 13 millió látogatót fogadó, világhírű turistalátványosság még mindig nem menekült meg teljesen, jóllehet a helyreállításért felelős illetékesek szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy összeomlik. A tényleges felújítás azonban még nem kezdődött el.

A megrongálódott épület felülnézetből.
Fotó: Reuters

A megerősítési munkát az eredeti tervek szerint nyáron fejezték volna be a hatalmas boltozat alá omlott törmelék eltakarításával. Utána kezdődött volna a munka legkényesebb szakasza: le kell bontani az állványzatot, amelyet a tűzvész előtt restaurálás céljából építettek fel. Ez az állványzat is megrongálódott a tűzben, és most pókhálóként fogja körbe az épületet. Tavaly óta az épületet több tucat szenzorral szerelték fel, de ezek nem jeleztek veszélyt, a falak stabilan állnak.

Emmanuel Macron videóüzenetében ismét köszönetet mondott mindazoknak, akik megmentették a katedrálist az összeomlástól, és azoknak is, akik a helyreállításon dolgoznak.

„A Notre-Dame helyreállítása azért fontos mindannyiunk számára, mert a népünk kitartásának, illetve annak a jelképe, hogy képesek vagyunk leküzdeni a nehézségeket, és talpra tudunk állni” – fogalmazott a francia elnök.

Szerda este harangozással emlékeznek meg a székesegyházban pusztító egy évvel ezelőtti tűzvészről. Ez lesz az egyetlen esemény a tragédia egyéves évfordulóján a katedrálisban. Este 8 órakor, amikor a franciák tapssal köszönik meg az egészségügyi dolgozók áldozatos helytállását, fog megkondulni a déli torony nagyharangja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.