Szőnyeg alá söpörték a rendőrségi ügyet

Kirohant a holland sajtó ellen Amszterdam baloldali polgármestere, miután a De Telegraaf több oldalon keresztül cikkezett róla, hogy Halsema tizenöt éves fiát fegyveres rablás miatt letartóztatták.

Judi Tamara
2019. 08. 15. 12:27
Demonstration Against Anti-LGBTQ Manifesto Signed By Dutch Protestant Pastors
Femke Halsema kínos kérdésekre számíthat a fegyveres erőszak vitanapján Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kirohant a holland sajtó ellen Femke Halsema, Amszterdam baloldali polgármestere, miután a De Telegraaf napilap több oldalon keresztül cikkezett róla, hogy Halsema tizenöt éves fiát fegyveres rablás miatt letartóztatták. Az eset még júliusban történt, de nem kapott nyilvánosságot. A holland napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta: mivel a polgármesterről van szó, a szőnyeg alá akarják söpörni gyermeke ügyét.

Halsema – aki Amszterdam első női polgármestere – tegnap nyílt levélben magyarázkodott a város lakóinak, egyúttal kemény kritikával illetve a De Telegraafot. Mint írta, nem az eset eltussolásáról van szó, hanem arról, hogy az amszterdami ügyészség épp a lehetséges összeférhetetlenség miatt átadta az ügyet, és még mindig a fejleményekre várnak.

– Már azon az éjszakán közöltem a rendőrséggel, hogy a fiamat úgy kell kezelni, mint bármely más amszterdami tinédzsert – írta, úgy panaszkodva: a napilapnak nem állt jogában nyilvánosságra hozni a kiskorú nevét csak azért, mert a fiú a polgármester gyermeke. – Higgyék el, hogy hosszasan elbeszélgettem vele – szögezte le.

Femke Halsema kínos kérdésekre számíthat a fegyveres erőszak vitanapján
Fotó: Europress/AFP

A fiú egyébként nemcsak hogy barátaival betört egy vélhetően elhagyatott lakóhajóba, de mindezt lövedékes játékfegyverek birtokában tette. Halsema szerint a tinik csupán szelfiket akartak készíteni a fegyverekkel. A holland sajtó ugyanakkor arról is írt, hogy a rendőrök késeket is találtak a behatolóknál, akik az egyenruhások felbukkanása után menekülőre fogták, és útközben eldobálták a játékpisztolyokat.

A turisták körében rendkívül népszerű Amszterdamban csak az utóbbi négy napban öt alkalommal történt fegyveres incidens. A rendőrök ­emiatt különösképp komolyan veszik a lövöldözések jelentette veszélyt. Femke Halsema számára pedig amiatt is kínos a történet, mert szeptember elején az önkormányzat az ő vezetésével tart rendkívüli ülést – épp a fegyveres erőszak elleni fellépés apropóján. A holland sajtó már most biztosra veszi, hogy a találkozón a polgármester játékfegyverekkel rohangáló fia is szóba kerül majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.