Szorongatná Kínát Amerika

Újabb, szélsőségesen Kína-ellenes jelentést közölt egy washingtoni kongresszusi bizottság. A kapcsolatokat gazdaságbiztonsági szempontból elemző dokumentum a hongkongi helyzetbe való erélyesebb beavatkozásra szólította fel az amerikai politikai elitet.

Buzna Viktor
2019. 11. 16. 12:15
Anti-government protesters gather at the Central District in Hong Kong
Rohamrendőrök gyűrűjében egy megsérült tüntető. Elmérgesedett a helyzet Fotó: Athit Perawongmetha Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól érzékelteti a hongkongi válságot övező nemzetközi hangulatot, hogy tegnap majdnem meglincselték Londonban Theresa Cseng igazságügy-minisztert. A politikus egy előadásra érkezett a brit fővárosba, a hongkongi tüntetőkkel szimpatizálók egy csoportja azonban gyilkosnak nevezte és a földre lökte őt. Csenget kórházba szállították, a karja sérült meg.

Hongkong az elmúlt héten ismét a híradások középpontjába került, miután pénteken elhunyt a tüntetések első áldozata. A hét végi gyászmenet durva atrocitásokba fordult, amik ezen a héten is folytatódtak. Az összecsapásokban a tüntetők Molotov-koktélt dobáltak a város több pontján, a rendőrség két tüntetőt is éles fegyverrel lőtt meg, mindkettejüket válságos állapotban szállították kórházba.

A felfokozott érdeklődésre a nagypolitika is reagál, különösen érzékeny a Kínával hidegháborút vívó, ráadásul választási kampány előtt álló Egyesült Államok. A kongresszusi felsőház, a szenátus felgyorsította az alsóház által októberben megszavazott, úgynevezett Hongkong emberjogi és demokráciatörvény elfogadásának folyamatát. A testület jövő hétfőn szavaz a jogszabályról, ami nagyobb mozgásteret engedne az amerikai kormánynak a hongkongi helyzet vizsgálatára. Szintén tegnap a kongresszus egy újabb bizottsága intette arra a washingtoni elitet, hogy lépjen fel keményebben Pekinggel szemben. Az Egyesült Államok gazdasági és biztonsági vizsgálóbizottsága tegnap közölte közel 600 oldalas elemzését a kínai kapcsolatokról, amelyben központi szerepet kapott a hongkongi helyzet.

Rohamrendőrök gyűrűjében egy megsérült tüntető. Elmérgesedett a helyzet
Fotó: Reuters

A dokumentum megállapítja, hogy a ­milliók által támogatott, többségében békés tüntetések ellenére sem teljesíti a helyi vezetés a polgárok igényeit, Hongkongban egyre rosszabb helyzetben van a demokrácia. Arra szólítja fel a kongresszust, hogy függessze fel Hongkong különleges gazdasági státusát, amennyiben Peking fegyveres támogatást nyújt a tüntetések leveréséhez. Szintén felszólítja a képviselőket, hogy vezessen be exportembargót egyes, Hongkongban leányvállalattal rendelkező kínai cégeknek. A jelentés továbbá javasolja, hogy a képviselőház tagjai látogassanak el a térségbe, és tartsanak fenn kapcsolatot helyi hivatalnokokkal, törvényhozókkal, a civil szervezetek képviselőivel és az üzleti élet tagjaival. Szintén javasolja, hogy delegációk esetén a kongresszus keresse a kapcsolatot a hongkongi emberekkel.

Az autonóm városban zajló eseményektől függetlenül is számos megállapítást megfogalmaznak. Javasolják, hogy valamennyi, az Egyesült Államokban működő kínai vállalatnak kötelessége legyen jelenteni, ha Kínában gazdasági vagy politikai kapcsolatokkal rendelkezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.