Szorosabbra fűzi a védelmi kapcsolatokat Trump és Duda

Lengyelországba csoportosíthatja át a második világháború óta Németországban állomásozó amerikai erők egy részét Donald Trump, az amerikai elnök erről is megállapodott Andrzej Duda lengyel államfővel. A titokzatos paktum szorosabb kétoldalú katonai együttműködést sugall, a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint azonban az amerikai bázisok továbbra is Németországban maradnak.

Buzna Viktor
2020. 06. 25. 18:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az olyan harcos politikusok, mint Donald Trump amerikai elnök vagy Andrzej Duda lengyel államfő is szívesen pihennek meg ismerős arcok társaságában, különösen, amikor egy kiélezett választási kampány közepén kell egy kis friss levegő. Mivel hamarosan mindkét vezető sorsáról döntenek a választók, állandó sortűz alatt tartja őket a liberális média, a héten történt washingtoni találkozó ezért baráti konzultációként is felfogható. Trump szerda este személyesen fogadta lengyel kollégáját, ezzel Duda már harmadszor járt a Fehér Házban, s eddig több mint ötször találkozott az amerikai elnökkel. A lengyel vezető kiemelt fontosságára utal továbbá, hogy Trump eddig idén egyetlen politikust, a Venezuela árnyékkormányát vezető Juan Guaidót fogadta hivatalában.

Az újabb találkozónál nagyobb szívességet nem is tehetett volna Trump, a június 28-án esedékes lengyel elnökválasztást ugyanis kivételesen kemény kampány előzte meg. Februári kampánynyitó nagygyűlésén Andrzej Duda az őt jelölő Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt sikeres gazdaságpolitikájának, szociális programjainak támogatását ígérte. A kampányt azonban átírta a koronavírus-járvány: borult a kormányzat gazdasági terve, új főjelöltet indított az ellenzék, de a kampányra rányomta bélyegét a tavaszi aszály, majd a júniusi árvíz is.

Fontos témává vált továbbá a lengyelországi amerikai katonai jelenlét várható növelése, a kérdés így Trump és Duda találkozóját is dominálta. A felek egy védelmi megállapodásról egyeztek meg, igaz, egyik vezető sem részletezte annak konkrétumait. – Megnyílt a lehetőség arra, hogy több amerikai katona érkezzék országunkba – fogalmazott a megállapodásról Duda, miközben Trump azt hangsúlyozta, hogy Varsó kérésére növelik az amerikai katonák létszámát. Hozzátette ugyanakkor, nem kizárt, hogy Németországból irányítanak át fegyvereseket.

– Ezzel nagyon erős jelzést küldünk Oroszországnak – mondta a sajtótájékoztatón Trump, de az amerikai elnök kitért a Berlinnel bonyolódó kapcsolatára is. Trump június közepén jelentette be, hogy csökkenti a Németországban állomásozó amerikai katonák létszámát, mert Washington túl nagy anyagi terheket visel. Bírálta Berlint az oroszországi energiavásárlásaiért is. – Ha dollármilliárdokat fizetnek Oroszországnak, akkor nekünk kell megvédenünk őket Oroszországtól? Hát, ez igencsak rossz! – fogalmazott az amerikai elnök.

Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének (SVKI) munkatársa szerint azonban az átcsoportosítás nem csökkenti Németország jelentőségét Washingtonban. – Ott maradnak az amerikai bázisok, amelyek a közel-keleti, afrikai műveletekhez biztosítanak ugródeszkát – fogalmazott az SVKI elemzője. Hozzátette: Németországban marad az Egyesült Államok hadseregének európai és afrikai főparancsnoksága is. Lengyelország felértékelődése pedig a szakértő szerint elsősorban gazdasági alapon történik. Csiki Varga elmondta: Varsó kifizeti az infrastruktúrát és megvásárolja az amerikai haditechnikát, például az F–35-ös vadászgépeket is. – A lengyel védelempolitika még az ipari együttműködést is magas szintre emelte az Egyesült Államokkal. Annak ellenére, hogy anyagilag ez Varsónak ráfizetéssel jár – magyarázta az elemző.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.