Szöul vitatja a híresztelést Kimről

Igyekszik lehűteni a kedélyeket Szöul a Kim Dzsong Un állítólagos halálhíréről szóló spekulációk kapcsán.

2020. 04. 27. 14:24
FILE PHOTO: North Korean leader Kim Jong Un takes part in a meeting of the Political Bureau of the Central Committee of the Workers' Party of Korea
Kim Dzsong Un Fotó: via REUTERS Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igyekszik lehűteni a kedélyeket Szöul a Kim Dzsong Un állítólagos halálhíréről szóló spekulációk kapcsán – legalábbis ez derül ki abból, hogy minap Mun Dzse In dél-koreai elnök külpolitikai tanácsadója az amerikai CNN hírtelevíziónak úgy fogalmazott: az észak-koreai vezető él és virul. Mun Csung In kormánya álláspontját kifejtve tudatta, a Kim Dzsong Un súlyos betegségéről, sőt haláláról szóló, az elmúlt héten az egész világot bejáró pletykák tényleg nem többek egyszerű koholmányoknál. Mint fogalmazott, tudomásuk szerint Kim Vonszanban, az ország keleti partvidékén fekvő üdülővárosban tartózkodik április 13-a óta. – Gyanús mozgást nem észleltünk arrafelé – tette hozzá.

Kim Dzsong Un
Fotó: REUTERS

A múlt hét végén több médium is beszámolt arról az amerikai értesülésről, amely szerint Kim egy műtét után súlyos állapotba került, talán meg is halt. Ezt a teóriát a sajtó azzal igyekezett alátámasztani, hogy az észak-koreai vezető nem vett részt nagyapja, az államalapító Kim Ir Szen születésnapja alkalmából tartott április 15-i ünnepségen, az elszigetelt ország legfontosabb ünnepén. A pletykákat egyébként már az amerikai hírszerzők is megkérdőjelezték, nem tapasztalták ugyanis jelét semmilyen rendkívüli mozgolódásnak a lakosságarányosan a világ egyik legnagyobb, mintegy 1,2 milliós hadseregénél. Márpedig szakértők szerint ha Kim Dzsong Un valóban meghalt volna, a haderő valószínűsíthetően szokatlan mozgásaival kellene számolni.

A szöuli országegyesítési minisztérium vezetője szintén amellett érvelt, hogy Kim jelenlegi viselkedésében, pontosabban az eltűnésében nincs semmi szokatlan. Előfordult korábban az is, hogy negyven napra eltűnt a nyilvánosság elől. Egyébként éppen tegnap volt két éve annak, hogy Kim Dzsong Un átlépte a két Koreát elválasztó demarkációs vonalat Panmindzsonban, és kezet rázott Mun Dzse In elnökkel, majd hosszas tárgyalások után a két vezető aláírta a megbékélést célul kitűző közös nyilatkozatot. Noha azóta gyakorlati eredményeket a felek nem nagyon tudnak felmutatni, Mun tegnap úgy fogalmazott: a céljuk továbbra is a szomszédi partnerség kiépítése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.