Szöuli békejobb Tokiónak

2019. 08. 16. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Apja, a krizantém trónról harminc év után áprilisban leköszönő Akihitó nyomdokait követve tegnap Naruhito császár (képünkön) is mély megbánással szólt Japán második világháborús szerepéről, írta a The Japan Times.

Fotó: MTI/EPA

A májusban trónra lépő 59 éves császár a háború befejezésének és a szigetország kapitulációjának 74. évfordulóján először szólalt meg az ügyben a nyilvánosság előtt. Mint fogalmazott: „Az ország múltján és az azzal kapcsolatos mély megbánáson gondolkodva” reméli, hogy soha nem ismétlődnek meg a háborús borzalmak. Bár elkerülte, hogy közvetlenül bocsánatot kérjen országa háborús szerepéért, gondosan megírt nyilatkozatában „sajnálattal szólt” a háborús évekről.

A japán lap megjegyzi, Abe Sindzó ismét a béke fenntartására tett korábbi fogadalmát hangoztatta, és tiszteletét fejezte ki a háborúban életüket vesztő japánok felé, ám – ahogy minden évben – beszédében ismét elkerülte az ország háborús felelősségének elismerését. Noha a kormányfő az évfordulón nem kereste fel a többek között 14 háborús főbűnös „lelkét” is őrző Jaszukuni-szentélyt, de adományt küldött a japánul békés országot jelentő, a környező országok által vitatott szerepű imahelynek.

Mun Dzse In dél-koreai elnök országának a japán megszállás alóli felszabadulására emlékező beszédében együttműködésre és kereskedelmi vitájuk megoldására szólította fel Tokiót. Kiemelte, ha Tokió kész a párbeszédre, akkor ők is hajlandók a tisztességes kereskedelem és kooperáció megteremtésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.