Szövetség Visegráddal és Berlinnel

Berlin és Varsó lett hazánk legfontosabb szövetségese – egyebek mellett ez is kiderül Magyarország új nemzetbiztonsági stratégiájából. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint egy reálisan értékelő dokumentumot fogadtak el, az emberi tényező azonban nem jelenik meg elég látványosan.

Buzna Viktor
2020. 06. 09. 6:48
PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; MERKEL, Angela; BABIS, Andrej
Orbán Viktor miniszterelnök a V4-ek és Németország vezetőivel Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetések, gazdasági világválság, koronavírus-járvány és újabb hidegháború – felsorolni is nehéz, csak idén milyen súlyos globális konfliktusokra került sor. A nemzetközi helyzet gyors változása valamennyi államot új kihívások elé állítja, ezért is különösen érdekes a magyar kormány által április végén közzétett, új nemzeti biztonsági stratégia. Legutóbb 2012-ben fogadott el ilyen dokumentumot a kormány, a mostani stratégia legalább a következő tíz évre meghatározza Magyarország biztonságfelfogását, külpolitikai orientációját.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézete a napokban közölt elemzést a dokumentumról, az egyik szerző, ­Csiki Varga Tamás a Magyar Nemzetnek elmondta: összességé­ben egy reális világképet tükröző, a korábbi stratégiáknál kiegyensúlyozottabb dokumentum született. – Megjelennek például eddig hiányzó elemek, amelyek biztonsági szempontból megkerülhetetlenek – foly­tatta Csiki Varga Tamás. Rögzíti például a dokumentum, hogy Magyarország méretét tekintve kis ország, nagyhatalmak szorításában van, és sok területen magas a függősége ezektől a nagyhatalmaktól.

– Ebből is érezhető, hogy a dokumentum nem a szokásos politikai lózungok gyűjteménye – foly­tatta. Erre utal az is, hogy a nemzetközi tren­deket felismerve, az ellenállóképesség növelését célozza a stratégia. A válságokra adott gyors intézményi reakció fejlesztése minden társadalmi alrendszerben, a honvédelmi, a belügyi és ­titkosszolgálati, vagy gazdasági területeken egyaránt elsőbbséget élvez.

A nemzetközi környezet változása Magyarország kapcsolati rendszerében – mindenekelőtt a szövetségesek rangsorában – is érzékelhető. Némileg visszaesett ugyanis az Egyesült Államok, miközben mások szerepe felértékelődött: a szövetségesi prioritás élén a visegrádi országok állnak, a második helyen Németország, a harmadikon Lengyelország. Negyedik az Egyesült Álla­mok, amelyet Olaszország, Francia­­ország ­és Törökország követ.

Orbán Viktor miniszterelnök a V4-ek és Németország vezetőivel
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

– Haditechnikai fejlesztések, a Zrínyi 2026 program miatt jobban kötődünk Németországhoz – mondta Csiki Varga Tamás. A szakértő szerint Varsó dobogós helyével pedig a közép-európai „véd- és dacszövetség” kap nagyobb hangsúlyt. – Olaszország a Magyar Honvédséggel közösen felállított európai uniós harccsoport, valamint a migráció miatt kapott kiemelt szerepet ­– folytatta. Törökország szintén a bevándorlás miatt hangsúlyos. Hozzá­tette: Franciaország beemelésével a Párizs által támogatott közös uniós védelempolitika jelentőségét hangsúlyozza a dokumentum.

Érdekes Oroszország és Kína szerepe is, a két keleti nagyhatalom ugyanis inkább fenyegetésként, semmint barátként jelenik meg. – Nem konfrontatív, hanem itt is reálpolitikai értékelés történik – mondja Csiki Varga Tamás. Moszkva esetében a dokumentum a 2014-ben, a Krím félszigeten elkövetett agresszióra tesz utalást, Pekingnek pedig a kibertérben jelentett fenyegetés, valamint a kritikus infrastruktúra, mindenekelőtt az 5G távközlési rendszer kiépítésében jelentett veszély nevesítése eshet rosszul.

A dokumentum hiányosságait­ firtató kérdésünkre a szakértő a humán-dimen­ziót említette. – A népességpolitika csak két rövid pontot kapott a dokumentumban, miközben ez egy komplex terület – fogalmazott. Ugyancsak hiányos szerinte az egészségügy területe, különösen, ami a betegségek megelőzését, az egészségtudatosságot, egészséges életmódra nevelést célozná. Csiki Varga Tamás nagyobb terjedelmet szentelt volna a klímaváltozás kérdéskörére is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.