Szudáni orvosok: Több mint harmincan haltak meg a tüntetők táborának felszámolásában

A szudáni biztonsági erők hétfőn felszámolták a hadsereg ellen csaknem két hónapja tüntetők táborát Kartúm központjában, a műveletben több mint harminc ember meghalt és mintegy száz megsebesült – közölte a szudáni ellenzékhez köthető orvosi bizottság.

Forrás: MTI2019. 06. 04. 6:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Facebook-bejegyzésében a bizottság – orvosok és sebesültek elmondásaira hivatkozva – arról számolt be, hogy a gyorsreagálású erők számos holttestet az ellenzéki tábortól mintegy 500 méterre található Nílus folyóba dobtak. A csoport szerint számos orvost is összevertek és őrizetbe vettek.

Az ellenzéki Kongresszus Párt 24 halálos áldozatról tud, köztük van egy gyerek is. Az ellenzéki párt 446 olyan sebesültről értesült, akit kórházba szállítottak, de állítása szerint további számos sebesültet őrizetbe vettek.

A Kongresszus Párt bejegyzése szerint még sok holttest hever az ellenzéki tábor területén, amelyet katonák vesznek körbe. Az orvosi bizottság jelezte: a holttestek pontos számának meghatározása azért is nehézkes, mert a gyorsreagálású és rendőri erők körbeállják a kórházakat is.

A SUNA állami hírügynökség jelentése szerint a szudáni főügyész bizottságot hozott létre a védelmi minisztérium épületénél történt erőszakos cselekmények kivizsgálására.

A tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) korábban bejelentette, hogy felfüggeszt minden politikai érintkezést a szudáni átmeneti katonai tanáccsal (TMC). Az SPA ezenkívül nemzetközi orvosi szervezetekhez fordult segítségért.

Az átmeneti katonai tanács tagadta, hogy erői megkezdték a tüntetők táborának felszámolását. Samsz ed-Dín Kabbasi, a TMC szóvivője korábban a szudáni állami rádiónak azt mondta, hogy „törvénysértők” egy csoportja hatolt be a tábor területére, és a biztonsági erőknek kellett közbelépniük, de a helyzet később stabilizálódott. Kabbasi egyúttal hamisnak nevezte a halottakról és sebesültekről szóló információkat, illetve a róluk készített videofelvételeket.

Az Egyesült Államok hétfőn elítélte a szudáni katonai vezetés „brutális” fellépését a tüntetőkkel szemben, és kijelentette: a kapcsolatok annak függvényében alakulnak Washingtonnal, hogy milyen előrelépést sikerül elérni a polgári kormány megalakításában. „Ez brutális és összehangolt támadás volt, amelyet a szudáni gyorsreagálású erők nevű milícia hajtott végre, és amely Omar el-Besír (volt szudáni elnök) rendszerének legsúlyosabb bűncselekményeire emlékeztetett” – írta Twitter-bejegyzésében Tibor Nagy, az amerikai külügyminisztérium afrikai ügyekért felelős államtitkár-helyettese.

Az Afrikai Unió (AU) Bizottsága hétfőn „azonnali és átlátható vizsgálatra” szólított fel a történtekkel kapcsolatban. Moussa Faki Mahamat, az AU Bizottságának elnöke közleményében a felelősök elszámoltatását sürgette. Faki Mahamat elítélte az erőszakcselekményeket, és a civilek védelmére szólította fel a TMC-t.

António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn egy közleményben elítélte a „túlzott erőszakot”, amelyet a szudáni biztonsági erők alkalmaztak békés tüntetőkkel szemben. Emlékeztette egyúttal a TMC-t arra, hogy felelős a szudáni polgárok épségéért és biztonságáért.

Az EU felszólította az átmeneti katonai tanácsot, hogy „felelősségteljesen cselekedjen, és tartsa tiszteletben az emberek jogát ahhoz, hogy békésen hangot adhassanak aggályaiknak anélkül, hogy bármilyen fenyegetés érné őket, vagy erőszakot alkalmaznának velük szemben”.

A hadsereg vezetői a múlt csütörtökön jelentették be, hogy fellépnek a Kartúm belvárosában ülősztrájkot folytatók ellen, felszámolják a megmozdulást. Az intézkedés oka, hogy korábban a helyszínen megtámadták és elfoglalták a rendfenntartó erők egyik járművét.

A tüntetők április 6-án – öt nappal Omar el-Besír volt elnök megbuktatása előtt – táboroztak le a hadsereg főhadiszállásával szemben. Azóta követelik, hogy a hadsereg a lehető leghamarabb adja át az ország irányítását egy civil kormányzatnak. A katonai tanács ugyanis átvette a hatalmat Szudánban az után, hogy az országot 30 éven át irányító Omar el-Besírt április 11-én a hadsereg eltávolította az ország éléről. A tanács azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.