Szűkmarkú volt a világ, katasztrofális megszorítások jöhetnek Jemenben

Messze nem jött össze a kitűzött célösszeg Jemen megsegítésére az ENSZ adománygyűjtő konferenciáján.

2020. 06. 03. 12:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jött össze a kitűzött 2,4 milliárd dolláros cél, mindössze 1,35 milliárd dollárt sikerült összekalapozni Jemen megsegítésére a Szaúd-Arábia által rendezett keddi ENSZ-konferencián. Lisa Grande, a világszervezet Jemenért felelős humanitárius koordinátora korábban arra figyelmeztetett, amennyiben nem érik el az 1,6 milliárd dolláros határt, segélyprogramjuk katasztrofális megszorításokra kényszerül majd.

Jemenben a 2015 óta tomboló háború már több mint százezer életet követelt. A harmincmilliós lakosság nyolcvan százaléka szorul valamilyen formában segélyekre. Az ENSZ statisztikái szerint kétharmaduk nem jut elég élelemhez, több mint tízmillióan az éhezés küszöbén tengődnek. Közben az országban kolerajárvány robbant ki, amelyben már több mint 1,3 millióan fertőződtek és 2800-an haltak meg. Az országban a koronavírus viszonylag későn jelent meg, eddig hivatalosan 399-en betegedtek meg, a kór 89 életet követelt. Ráadásul nemrégiben az elszaporodó szúnyogok miatt még a nem túl magas halálozási arányú, ám nehezen gyógyítható chikungunya-láz is felütötte a fejét.

A videókonferencián a legnagyobb összeget, 500 millió dollárt Szaúd-Arábia ajánlotta fel. Korábban a szomszédos királyság további 25 millió dolláros segítséget nyújtott Jemennek a koronavírus elleni küzdelemhez is, a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-ak idei elnökeként a leggazdagabbak közös fellépését, nagyobb felelősségét hangsúlyozta. Az Egyesült Államok 225 millió dollárt, Nagy-Britannia 196 millió dollárt, Németország majd 138 millió dollárt ígért. Bár több uniós ország is tett még kisebb-nagyobb egyedi felajánlásokat, Magyarország nincs köztük – hazánk egyébként ösztöndíjprogrammal járul hozzá jemeni diákok tanulásához. Az unió képviseletében az Európai Bizottság 78,21 millió dollárral járult hozzá a közös kasszához.

Tavaly egy hasonló adománygyűjtésen még több mint 2,6 milliárd dollárt dobtak össze Jemen megsegítésére.

A katasztrofális állapotok ellenére Jemenből nincs jelentős illegális migráció. Az ország földrajzi elhelyezkedése miatt a jemeniek nem próbálnak eljutni Európába. Aki csak tehette, korábban már a szomszédos államokba menekült. Sőt, furcsa módon Jemen inkább célország, amely afrikai migránsok százezreit fogadta be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.