Tajpej Washington segítségét elfogadja, Pekingét nem

Az Egyesült Államok 2,5 millió koronavírus elleni vakcinát indít útnak Tajvan felé.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 19. 16:40
null
Hszinpej, 2021. június 8. Új koronavírus elleni oltóközponttá alakított kiállítási csarnok a tajvani Hszinpejben (Újtajpej) 2021. június 8-án. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo Fotó: Ritchie B. Tongo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok 2,5 millió koronavírus elleni vakcinát indít útnak Tajvan felé szombaton, ami több mint háromszor annyi, mint az előző szállítmány volt – közölte egy magas rangú washingtoni kormányzati tisztségviselő. A Moderna vakcinái a tajvani légitársaság egyik gépén hagyják el Memphist szombaton és vasárnap este érkeznek meg Tajpejbe. Washington eredetileg 750 ezer adag oltóanyagot ígért Tajvannak.

Az Egyesült Államok a vakcinadiplomáciával akarja növelni geopolitikai befolyását a világban, és Joe Biden amerikai elnök nyolcvanmillió adag oltóanyagot készül elajándékozni globálisan. Kína – amely saját területeként tekint Tajvanra – többször ajánlott fel szállítmányokat a sziget vezetésének, miután a járvány által eddig megkímélt területen az elmúlt időszakban elkezdett növekedni a fertőzöttek száma. Tajpej azonban aggódik a kínai oltóanyagok biztonságossága miatt. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó amerikai tisztségviselő jelezte: a tajvani szállítmányhoz nem kapcsolódnak politikai vagy gazdasági feltételek. – Egyetlen céllal adományozzuk a vakcinákat: hogy életeket mentsünk – hangsúlyozta.

Új koronavírus elleni oltóközponttá alakított kiállítási csarnok a tajvani Hszinpejben (Újtajpej) 2021. június 8-án
Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Tajvan nehézségekkel szembesül a beszerzésben. Idén meghiúsult egy üzlet a német BioNTech SE biotechnológiai vállalat és Tajvan között, állítólag a Pekingből érkező nyomás miatt. Kína tagadta, hogy akadályozná Tajpej beszerzéseit, és azt mondta: a sziget vezetése bármikor vásárolhat vakcinákat a Shanghai Fosun Pharmaceutical Grouptól, amely a BioNTech oltóanyagát árulja Kínában, Hongkongban, Makaóban és Tajvanon. A nyilatkozó amerikai tisztségviselő elítélte, hogy Peking politikai okokból akadályokat gördít a tajvani beszerzések elé.

A sziget 23,5 millió lakosának mindössze körülbelül hat százaléka kapott legalább egy adagot a koronavírus elleni oltásból. Washington az elmúlt időszakban együttműködésbe kezdett Tajpejjel annak érdekében, hogy biztonságos ellátási láncokat hozzon létre olyan stratégiai árucikkekből, mint a számítógépes chipek, amelyek nélkülözhetetlenek az amerikai autóipar és más ágazatok számára. Tajvan kulcsfontosságú chipgyártó. Tajpej pénteken bejelentette: engedélyezi Terry Gounak, a Foxconn és a TSMC félvezetőket gyártó óriáscég vezetőjének, hogy a kormány nevében tárgyaljon a vakcinákról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.