Takács Szabolcs a brexitről: A magyar kormány nem áll semmilyen konstruktív megállapodás útjába

Magyarország nem áll semmilyen konstruktív megállapodás útjába az Egyesült Királyság európai uniós kilépési határidejének esetleges újabb halasztása kapcsán, ha az esélyt ad a rendezett brit kiválásra – közölte magyar újságíróknak adott telefonos interjújában kedden Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár.

Forrás: MTI2019. 04. 09. 18:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Takács Szabolcs a tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek luxembourgi ülésén vett részt, amelynek fő napirendi pontja a szerdai rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs előkészítése volt.

A kormány fontosnak tartja a „kemény Brexit” elkerülését és a lehető legszorosabb jövőbeli kapcsolatrendszer kialakítását a felek között – emelte ki. Hozzátette, a britek kilépése rendkívül negatív folyamat, ennek nyomán szegényebb lesz az EU is, de tiszteletben kell tartani a britek akaratát.

Mint mondta, az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok jogai nem fognak sérülni semmilyen forgatókönyv esetén, ez volt a legfőbb szempont a kormány számára.

Beszélt a májusi európai parlamenti (EP-) választásról is, amelynek tétje szerinte nem kisebb, mint hogy „a brüsszeli bürokraták megmondhatják-e, hogyan kell jó európainak lenni, illetve a nemzetállamok megtarthatják-e a jogot, hogy dönthessenek a jövőjükről, megőrizhessék társadalmi berendezkedésüket, szuverenitásukat”.

A Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára aláhúzta, Magyarország abban érdekelt, hogy a következő EP bevándorlásellenes legyen, ugyanis a kormány „erős Európai Uniót szeretne létrehozni, amely erős nemzetállamokra épül, nem pedig a brüsszeli bürokrácia további terjeszkedésére”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.