Támadásokat hajtottak végre a kormányerők Szíriában

Legalább 14 civil vesztette életét szerdán a szír kormányerők támadásaiban az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, megsértve a térségre vonatkozó tűzszünetet, a Damaszkuszt támogató orosz repülőgépek pedig légitámadásokat hajtottak végre – jelentette a szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Forrás: MTI2020. 01. 15. 20:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta, hogy eddig 14 holttestre bukkantak a támadások nyomán, amelyeket a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők hajtottak végre az azonos nevű tartományi székhely és egy másik település ellen.

A nagy-britanniai székhelyű, de a helyszínen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH szerint a halálos áldozatok száma nőhet, tekintve, hogy 35 sebesült van, némelyikük súlyos állapotban, illetve vannak eltűntek is.

Az OSDH szerint a harci repülőgépek Idlíb városának ipari területét vették célba, továbbá egy piacot, amely a támadás pillanatában tele volt emberekkel.

A nagy-britanniai székhelyű szervezet szerint orosz repülőgépek több mint 40 légitámadást hajtottak végre a tartomány déli részén, elsősorban Maarrat-en-Numán városában és környékén.

A szíriai ellenzéket támogató Törökország védelmi minisztériuma a múlt pénteken bejelentette, hogy január 12-én nulla óra egy perctől tűzszünet lép életbe Idlíb tartomány feszültségcsökkentési övezetében a szíriai kormányt támogató Oroszországgal elért megállapodás keretében.

A szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok április végén indítottak offenzívát Idlíb és Hama tartományban a lázadók ellen. Az ENSZ szerint eddig már több mint ezer ember vesztette életét az offenzívában. A kormányerők és orosz szövetségeseik december 19-én felújították műveleteiket, decemberben fokozták a térség elleni légitámadásokat. A térségben előzőleg augusztus 31-től volt fegyvernyugvás érvényben, de az összeomlott.

Mark Cutts, a szíriai válság segélyezési műveleteinek helyettes regionális koordinátora a múlt héten azt mondta: az elmúlt nyolc hónapban már több mint 700 ezren menekültek el a harcok elől Idlíbben.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

Idlíb népessége 3 millióra duzzadt az után, hogy sokan ide menekültek a Szíria más részeiben dúló harcok elől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.