„Tanuljanak a dánoktól!” – virágzik a szervezett bűnözés az EU-ban

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: ki kell mondani, hogy Svédországban az illegális bevándorlók beengedése katasztrófához vezetett, a beilleszkedésük pedig teljes kudarcot vallott.

Judi Tamara (Strasbourg)
2020. 01. 13. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este a szervezett bűnözés és annak az uniós mozgásszabadságra gyakorolt hatása került terítékre az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén. A vita apropója, hogy Dánia tavaly novemberben sokadik alkalommal kényszerült az ellenőrzés visszaállítására a Svédországgal közös tengeri határszakaszain, mégpedig a svéd bűnbandák határokon átívelő tevékenysége miatt. Koppenhágában csak tavaly több mint egy tucatszor robbantottak, a nyáron pedig számos alkalommal történt egyértelműen svéd bűnözőkhöz köthető lövöldözés. Svédországban az elmúlt időszakban látványosan sokat romlott a közbiztonság helyzete: a nagyvárosokban egy év alatt több mint száz alkalommal történt robbantás, és a bandák közötti fegyveres leszámolások is szinte mindennapossá váltak.

- Biztosíthatom Önöket arról, hogy az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a helyzetet – fogalmazott az ülésen Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért és tervezésért felelős alelnöke. Hangsúlyozta: a cél, hogy az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol), illetve az EU Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust) is megfelelően kezelhesse a helyzetet. Šefčovič ismertette azt is, hogy uniószerte jelenleg több mint ötezer bűnbanda tevékenységét vizsgálják, a szervezett bűnözésben érintett szereplők pedig 110 milliárd eurós üzletet tudhatnak magukénak.

– Sajnos rekordmértékű bűnözői aktivitásról beszélhetünk – húzta alá az uniós biztos.

Természetesen a bűncselekmények és a bevándorlás kapcsolata is előtérbe került: a jobboldali képviselők nem mulasztották el felhívni a figyelmet arra, hogy Svédország a bevándorlási válság alatt népességarányosan a legtöbb migránst befogadó európai állam volt. – Tanuljanak a dánoktól! Oldják meg a bevándorlási kérdéseket! – üzente Stockholmnak Charlie Weimers, a bevándorlásellenes Svéd Demokraták EP-képviselője, aki szerint az erőszak csökkentése érdekében a skandináv államnak a radikális imámoktól is meg kellene szabadulnia.

– Írországban a migránsok nagyon is pozitív szerepet töltenek be a társadalomban, semmi közük a bűnözéshez – ezt már a radikális baloldali ír képviselő, Mick Wallace tette hozzá a diskurzushoz, azt firtatva: szerinte a kábítószer-bűnözés elleni fellépés felől kellene megközelíteni a problémát.

Magyar részről Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szólt hozzá a vitához.

– Ki kell mondani, hogy Svédországban a bevándorlók beengedése katasztrófához vezetett, a beilleszkedésük pedig teljes kudarcot vallott – mutatott rá Hidvéghi, azt hangsúlyozva: az igazi jogállamisági probléma ott kezdődik, ha egy állam nem képes megvédeni a saját polgárait, a sajtó pedig nem a valóságról tudósít, hanem a baloldali-liberális véleménydiktatúra eszközévé válik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.