Tárgyalásba kezdett Fülöp király a pártokkal

Madrid közeli rezidenciájára hívta tárgyalni a spanyol pártok vezetőit VI. Fülöp király, aki a már több mint egy hónapja húzódó kormányalakítást sürgeti. Az uralkodó feltehetően Pedro Sánchez szocialista ügyvezető miniszterelnöknek adja majd át a megbízást, bár a baloldali párt még nem rendelkezik ehhez a megfelelő támogatottsággal. Komoly alkuk várnak még a pártvezetőkre, akik érdekeiket szem előtt tartva folyamatosan egymásra mutogatnak. A helyi sajtó szerint a soron következő néhány nap döntő lehet.

Zetelaki Réka
2019. 06. 06. 6:50
Spain's acting PM Sanchez greets Ciudadanos leader Rivera at the Moncloa Palace in Madrid
A szocialisták első embere (balra) Albert Rivera jobbközép vezetővel. Elképzelhető, hogy egy gyékényen árulnak majd Fotó: REUTERS/Susana Vera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon belül megalakulhat a kormány Spanyolországban, legalábbis ebben bízik VI. Fülöp király, aki tegnap megkezdte a tárgyalásokat a politikai pártok vezetőivel a Zarzuela-palotában. A kétnapos kormányalakítási tárgyalások során az uralkodó ma utolsóként a kormányfői posztra továbbra is esélyes Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnökkel találkozik.

Noha az bizonyosnak tűnik, hogy az április végi választáson a legtöbb szavazatot szerző Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezetőjét bízhatja meg az államfő a kormányalakítással, Sáncheznek még szövetségesekre van szüksége a parlamenti többséghez. A szocialisták ugyanis az április végi választáson mindössze 123 helyet szereztek a 350 fős parlamentben, márpedig a kormányalakításhoz legalább 176 képviselő támogatására lenne szükség.

Sánchez ennek ellenére magabiztosnak tűnik: már uniós látogatásokat is tett jövőbeli kormányfőként, és komoly ambícióikat táplál az európai szocialisták körében is. Bár a volt kosárlabdázó és közgazdász az elmúlt tíz hónapban kisebbségi kormányban vezette az országot, dolgát megkönnyítette, hogy a kabinetet kívülről támogatta a szélsőbaloldali Képesek vagyunk rá szövetség (Unidos Podemos), illetve a kisebb, nacionalista pártok is. A választási kampány során úgy tűnt, most valódi koalíciós partner lehet a Podemos szövetség – ennek vezetője, Pablo Iglesias miniszteri posztban reménykedett. Jelezte, ez alkalommal nem adja olcsón a támogatást, maga is benne akar lenni a kormányban.

A választási matematika azonban kisodorta őt az élvonalból: pártja csak 42 helyet szerzett, a két párt koalíciója még mindig nem lenne elegendő a kormányalakításhoz, így szükség van további támogatókra. Márpedig az egyértelművé válhatott Sánchez számára is, hogy a nacionalista pártokkal – köztük a szeparatista katalánokkal – való korábbi egyezkedése miatt komoly támadások érték, így ez nem volna túl népszerű megoldás. Mindennek fényében most hoppon maradhat a spanyolok körében hosszúra növesztett hajáról is ismert, liberális Iglesias.

A szocialisták első embere (balra) Albert Rivera jobbközép vezetővel. Elképzelhető, hogy egy gyékényen árulnak majd
Fotó: REUTERS/Susana Vera

– Még nem kaptunk hívást és tárgyalásokra való felkérést sem – idézte Noelia Verát, a Képesek vagyunk rá szövetség szóvivőjét az El Mundo spanyol lap. Korábban azt is meglebegtette a madridi sajtó, hogy a szocialisták továbbra is egyedül szeretnének kormányozni, kisebbségi kabinetben.

Érezhető ugyanakkor az is, hogy Sánchez a jobbközép Polgárok (Ciudadanos) felé fordult az utóbbi hónapokban. Bár korábban – az andalúziai tartományi példát követően – az tűnt valószínűnek, hogy a három jobboldali párt, így a Néppárt (PP), a Polgárok és a szélsőjobboldali Vox összefoghat, Sáncheznek most szerencséje lehet. Az ügyvezető kormányfő többször is kérte Albert Rivera jobbközép vezetőt, hogy ne támogassa a Voxot, hanem működjön együtt a baloldallal. A felelősséget is ügyesen áttolta fiatalabb kollégájára, jelezve: amennyiben nem támogatja őt, akkor kénytelen lesz a szeparatistákkal egyezkedni, amit pedig egész Spanyolország ellenez. Rivera pártja ráadásul 57 képviselővel rendelkezik az új parlamentben, így velük meglenne a kellő többség.

A szocialista–jobbközép koalíció megalakítása sokáig valószínűtlennek tűnt, már csak a korábbi ellentétek miatt is. Ám a napokban a mérsékelt Rivera jelezte, semmiképp nem támogatja egy olyan kormány megalakítást, amelyben a Vox is szerepel. Ezzel gyakorlatilag kizárta magát a jobboldali koalícióból – mivel közben a Néppárt a Voxszal már egyezkedett. A történet mindenesetre még tartogathat meglepetéseket, Rivera ugyanis tegnap a szélsőjobboldal vezetőjére tolta tovább a felelősség terhét.

– A Vox eldöntheti, hogy – kiszállva a jobboldali szövetségből – engedi a jobboldali Néppártot kormányozni a Polgárokkal vagy pedig, ragaszkodva a saját helyéhez, hagyja, hogy végül a baloldal alakítson kormányt – fogalmazott egy rádióinterjúban, jelezve: egy mérsékelt jobboldali koalícióban is részt venne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.