Társadalmi vita övezi az iszlamizmust Németországban

Az újabb iszlamista megnyilvánulások miatt ismét kiéleződött az a társadalmi vita Németországban, amely a vallási és politikai indíttatású erőszakot övezi, és felszínre hozta az elmúlt évek hasonló történéseit azok után, hogy a múlt héten két késeléses támadás is történt Németországban. A baloldal még mindig a nagyobb sokszínűségben látja a megoldást.

Forrás: Deutsche Welle, Bild2021. 07. 02. 7:15
null
Würzburg, 2021. június 26. Az áldozatokra emlékeztetõ virágok és mécsesek, valamint rendõrök a helyszínnél 2021. június 26-án, miután az elõzõ este egy szomáliai származású férfi késsel járókelõkre támadt és hármat megölt, ötöt megsebesített a bajorországi Würzburgban. A támadót rendõrök lõfegyverrel ártalmatlanították és õrizetbe vették. MTI/AP/Michael Probst Fotó: Michael Probst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten két terrorakció is történt Németországban: ezúttal Würzburg és Erfurt német városok váltak a szélsőséges ideológia célpontjaivá. Würzburgban hárman életüket vesztették és heten megsebesültek, míg a szintén késeléses erfurti támadásban két ember sérült meg.

Bár az első esetben egy szomáliai migráns, a második esetben egy német férfi volt az elkövető; hasonlóság, hogy a rendőrségnek mindkét tettessel volt már dolga korábban.

A német rendőrséget sokan bírálják azért, mert nem tudja megfékezni a hasonló terrorcselekményeket – annak ellenére, hogy jelenleg is közel 700 embert tartanak megfigyelés alatt potenciális terrorelkövetőként. A német társadalomban élénken él például a 2016-os berlini karácsonyi vásárban történt merénylet, amely tizenkét emberéletet követelt, és egyesek szerint megelőzhető lett volna.

A helyszínt biztosítják rendőrök 2021. június 25-én, miután egy szomáliai származású férfi késsel járókelőkre támadt és hármat megölt bajorországi Würzburgban
Fotó: MTI/AP/DPA

A kormány 2020-ban ismertetett adatai szerint 240 iszlamista járkál szabadlábon, akik veszélyt jelenthetnek – közülük 135 személynek van német állampolgársága.

A német hírszerzési hatóság júniusban ismertetett jelentése szerint a külföldről megtervezett terrorcselekményeknél nagyobb veszélyt jelentenek azok a Németországban élő emberek, akik egyedül, terroristacsoportok támogatása nélkül követik el a támadásaikat. „Az egyedüli elkövetők inspirációt nyerhetnek a terrorszervezetektől, de nem feltétlenül állnak összeköttetésben velük” – írta a jelentés.

A német hatóságok 2020-ban összesen 409 bűncselekményt kötöttek vallási ideológiához – ez 13 százalékos növekedést jelent a 2019-es évhez képest. Az esetek 90 százalékát az iszlamista cselekedetek tették ki, ugyanakkor arra jutottak, hogy a szélsőjobboldali ideológiák is súlyos fenyegetést jelentenek a társadalomra.

A német kormány migránsokat befogadó politikája ellen tiltakoznak tüntetők
Fotó: MTI

Mindezek ellenére Németország politikai elitje egyre csak a társadalom sokszínűségét hirdeti. A Bild német napilap beszámolója alapján a németországi szociáldemokrata párt (SPD) és a Zöldek felszólították a hamburgi törvényhozást arra, hogy igazítsák a német társadalom sokszínűségéhez az NDR Rundfunk, vagyis az Északnémet Rádió és Televízió tanácsának összetételét.

A pártok két szervezetet említenek meg, amelyek tagjait kinevezik erre a célra: az egyik Németország legnagyobb muszlim szervezete, a Törökországhoz kötődő Vallásügyi Török–Iszlám Unió (Ditib), a másik pedig a Hamburgi Iszlám Közösségek Tanácsa, a Schura. A Bild német lap cikke felteszi a kérdést:

miként lehetséges, hogy olyan szervezetek képviseljék az NDR-t, amelyek antiszemita és iszlamista nézeteket terjesztenek?

Christoph de Vries, a német országgyűlés képviselője szintén élesen bírálta a határozatot, amelyet egyébként pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) is megszavazott.

– Ezzel a követeléssel az SPD és a Zöldek az iszlamizmus és a politikai iszlám képviselői felé sodorják Hamburgot

– fejezte ki elégedetlenségét a hamburgi képviselő.

Gyilkoltak a menedékkérők. A szélsőségesek Németország szomszédjait sem kímélik. A tavalyi évben Franciaországot több sokkoló terrortámadás is érte, legutóbb pedig Ausztriát rázta meg egy tragikus eset: a hétvégén egy tizenhárom éves kislány holttestét találták meg járókelők Bécs Donaustadt nevű negyedében. Az esetet követőn két személyt tartóztattak le, a Wiener Zeitung osztrák napilap csütörtökön ugyanakkor arról számolt be, hogy előállítottak egy harmadik tettest is, egy negyediket pedig keresnek. A lap elmondásából az is kiderül: az elkövetők mind afgán bevándorlók. A rendőrség gyanúja alapján az történhetett, hogy az egyik migráns lakásán bedrogozták a fiatal lányt, majd ezt követően megölték őt, a holttestét pedig egy közeli parkban próbálták elrejteni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.