Tárt karokkal várja a Fideszt Giorgia Meloni

Az olasz jobboldal egyik vezéralakja, Giorgia Meloni egyértelművé tette: európai pártcsaládja, az Európai Konzervatívok és Reformerek tárt karokkal várja a magyar kormánypártot, amennyiben a Fidesz elhagyná az Európai Néppártot. A Fidesz és a néppárt vitája szeptemberre rendeződhet.

2020. 06. 15. 18:44
null
Giorgia Meloni Fotó: Francesco Ammendola
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tárt karokkal várná az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládja a Fideszt, amennyiben a magyar kormánypárt búcsút intene az Európai Néppártnak – erről Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei vezetője, a bevándorlásellenes Matteo Salvini legfontosabb szövetségese beszélt az El País spanyol napilapnak adott interjújában. Meloni újságírói kérdésre elmondta: ha a Fidesz elhagyja az Európai Néppártot (EPP), a konzervatív pártcsalád természetesen helyet kínál soraiban a magyar kormánypártnak.

Mint fogalmazott, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) legnagyobb és legfontosabb küldöttségét jelenleg a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság adja, márpedig a lengyelek Magyarország történelmi szövetségesei. A jobboldali politikus arról is beszélt, hogy noha Matteo Salvini jobboldali pártja, a Liga egyelőre másik pártcsaládban, az Identitás és Demokrácia nevű jobboldali frakcióban foglal helyet az Európai Parlamentben, az egykori olasz belügyminiszter is felvetette már az ECR-hez való csatlakozás lehetőségét, ez pedig különösen jó hír lenne.

Giorgia Meloni

Közben Othmar Karas, az Európai Parlament osztrák néppárti alelnöke a Kurier című napilap szerint arról beszélt: szeptemberben mindenképpen döntenek a Fidesz tagságáról. Othmar Karas a lapnak úgy fogalmazott: ő maga a Fidesz néppártból való kizárására voksol, ezt pedig a magyar igazságszolgáltatás függetlensége és az akadémiai szabadság elleni támadások indokolják, valamint az, hogy szerinte Orbán Viktor miniszterelnök folyamatosan új ellenségképeket alkot. Az osztrák politikus szavai megerősítik a Magyar Nemzet korábbi értesüléseit, melyek szerint az Európai Néppárt az őszre megpróbálja rendezni a viszonyát a Fidesszel, s a kormánypárt tagságáról szóló, egyértelmű döntés már szeptemberben megszülethet.

Legutóbb februárban ült össze a legnagyobb európai pártcsalád közgyűlése Brüsszelben, ahol megegyeztek arról, hogy határozatlan ideig felfüggesztve marad a nagyobbik magyar kormánypárt tagsága. A koronavírus-járvány tovább késleltette a döntést a Fidesz kérdé­sében. Bár a pártcsalád liberális beállítottságú törpepártjai mellett a lengyel Donald Tusk is a Fidesz kizárását szorgalmazza a néppártból, a Kurier szerint a döntés a német uniópártok, a CDU/CSU kezében lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.