Tarthatatlan munkakörülmények miatt sztrájkolnak a madridi orvosok

Határozatlan idejű sztrájkot hirdetett szerdától a madridi orvosokat képviselő szakszervezet. Több ezer, alapellátásban dolgozó orvost hívtak meg a munkabeszüntetésre, melynek részeként ma a Pénzügyminisztérium épülete előtt fejezik ki elégedetlenségüket a tűrhetetlen munkakörülmények miatt. A madridi egészségügyi rendszerből több mint ezer szakember hiányzik. Egy doktorra jelenleg dupla annyi beteg jut, mint normál körülmények között.

2021. 03. 10. 14:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a madridi orvosok szerdán. Az őket képviselő egyesület (AMYTS) ötezer, alapellátásban dolgozó szakembert hívott meg a mozgalom támogatására. Tavaly ősszel ugyanilyen megmozdulást terveztek, amit egy nappal a kezdés előtt lefújtak, mert sikerült megállapodniuk a közösség vezetőivel. A madridi elnök, Isabel Díaz Ayuso azt írta akkor Twitter-oldalán:

akarattal és felelősségtudattal megállapodásra lehet jutni”, (...) „ez most nem az egyoldalúság és a kényszerítés időszaka.

 

A szakszervezet szerint a kormány végül nem tett eleget ígéreteinek. Abban állapodtak meg, hogy több mint háromszáz egészségügyi dolgozót integrálnak be a rendszerbe, közülük hetvenöt főt 2020 végéig. Az egyesület alapellátási alelnöke, María Justicia szerint végül nem szerződtettek egyetlen szakembert sem és nem foglalkoztak az egyéb követeléseikkel sem, így az alapellátási rendszer átszervezésével és a fizetések kiegyenlítésével sem.

– A madridi kormány elhagyott minket és az állampolgárokat is, mert egy stabil alapellátási rendszer nélkül ők lesznek a valódi áldozatok. A kötelezettségek teljesítése helyett az elmúlt öt hónapban tovább romlott a madridi alapellátás minősége

– mondta az alelnök. Az egészségügyi dolgozók most ismét jobb munkakörülményeket követelnek, amelyek magukban foglalják a betegek konzultációs idejének növelését is. Justicia elmondta:

jelenleg egy madridi orvos két-három percet tud foglalkozni egy pácienssel, ami nagyon kevés. Biztonságot szeretnének adni a betegeknek, de ebben a feszített ritmusban ez lehetetlen.

– Egy háziorvosnak naponta legfeljebb harminc beteget kellene ellátnia. Ehelyett most egy orvosra hatvan páciens jut, sőt, vannak napok, amikor nyolcvanan jelentkeznek egy-egy doktornál – fogalmazott. Justicia szerint már a járvány előtt is túlterheltek voltak, de mióta az enyhe tünetekkel rendelkező koronavírus-fertőzötteket is nekik kell kezelniük, tarthatatlanok a munkakörülményeik.

2019 és 2020 között a regionális kormány mindössze 29 fővel növelte az alapellátásban dolgozók számát. A gyermekorvosok száma, akiket szintén meghívtak a március 10-én kezdődött munkabeszüntetésre, eközben nemhogy emelkedett, hanem három fővel csökkent egy év alatt. Az alelnök azt mondja: – Senki nem akar az egészségügyi központokban dolgozni. Aki jelentkezik, az is hamar elmegy, mert lehetetlen minőségi munkát végezni.

– Madrid lakossága közben nincs tisztában azzal, hogy ha ez így folytatódik, akkor hamarosan nem lesz gyermekorvos, aki ellátná a gyerekeiket

sajnálkozott.

Az AMYTS szerint több ezer orvost képeznek ki Madridban évente, ám a rossz munkafeltételek miatt csak kevesen maradnak a fővárosban. Emiatt minimum hatszáz háziorvos és kétszáz gyerekorvos hiányzik a rendszerből. Emellett több mint 650 helyettesítés nélküli háziorvos praktizál jelenleg Madridban, ami azt jelenti, hogy mindent egybevéve körülbelül 1 500 szakemberre lenne szükség.

Az elmúlt hetek felmérései alapján a szerdán kezdődött munkabeszüntetést az orvosok kilencven százaléka támogatja. Míg tart a demonstráció hetvenszázalékos ellátást biztosítanak majd a betegeknek, ami azt jelenti, hogy vészhelyzetben és a nem késleltethető kórképek esetén ellátják feladataikat. A sztrájk nem érinti az oltási kampányt, mert ezt a munkát elsősorban az ápoló személyzet végzi. Az orvosok szerdán a pénzügyminisztérium épülete előtt gyűlnek össze, hogy személyes jelenlétükkel is követeljék munkakörülményeik javítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.