Távműködő üzemmódba kapcsolna a parlament

Hidvéghi Balázs szerint az EP-nek arra kell koncentrálnia, hogy a járvány okozta különleges helyzetet európai szinten is megfelelően kezelje.

2020. 03. 20. 7:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag leállt az Európai Parlament (EP) működése az egész kontinenst megbénító koronavírus-járvány miatt, a képviselők között azonban van törekvés arra, hogy az uniós testületnek a rendkívüli helyzetben is folytatnia kell törvényhozási munkáját.

Ezzel kapcsolatban Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: a jelen helyzetben – ahogy minden más uniós intézménynek – az EP-nek is arra kell koncentrálnia, hogy a járvány okozta különleges helyzetet európai szinten is megfelelően kezelje. Különösen fontos, hogy megfelelő lépéseket tegyen a már most látható gazdasági károk enyhítése, valamint a munkavállalók és nemzetgazdaságok megsegítése érdekében. Hozzáfűzte: a leállás érthető és természetes annak fényében, hogy a 705 tagú testület egész Európából gyűjti össze a képviselőket, mára pedig olyan helyzet alakult ki, amikor az Európai Unión belüli utazás nagyon megnehezedett, sok esetben lehetetlenné vált.

– Egyre több tagállamban, köztük Belgiumban kijárási tilalom vagy ahhoz közeli állapot van érvényben. A testület tehát akkor jár el felelősen, ha –alkalmazkodva a járvány okozta új helyzethez – minél gyorsabban megtalálja annak módját, hogy ebben az átmeneti időszakban a képviselők utazások nélkül folytathassák a munkájukat – fogalmazott.

Hidvéghi Balázs
Fotó: Európai Parlament

Hidvéghi Balázs tudatta azt is: a Fidesz–KDNP néppárti delegációja a minap eljuttatott egy levelet az Európai Néppárt (EPP) vezetésének, amelyben azt szorgalmazták: a pártcsalád mihamarabb teremtse meg a távmunkát lehetővé tevő feltételeket. Arra a kérdésre, hogy az EP-frakciók között együttműködés van-e a kérdésben, Hidvéghi azt válaszolta: az egyetlen felelősségteljes és józan eljárás, ha most párthovatartozástól függetlenül az óvatosságot helyezi előtérbe a testület, és mindent alárendel annak a legfőbb célnak, hogy a járvány terjedését lassítsa és megállítsa. – Minden nemzeti kormány ezért dolgozik a kontinensen, és ezt az EP-képviselők is tiszteletben tartják. A munkát ugyanakkor el kell végezni, a testületnek mihamarabb döntésképes állapotba kell kerülnie – fogalmazott.

A Politico című hírportál egyébként tegnapi hírlevelében arról írt: EP-képviselők egy csoportja levélben fordult a testület vezetéséhez, akiket arra kértek, mihamarabb biztosítsák a parlament további működéséhez szükséges feltételeket. Az EP alkotmányügyi szakbizottságának elnöki székében ülő Antonio Tajani olasz EP-képviselőnek címzett javaslat szerint a levél aláírói többek között azt sürgetik, hogy az átmeneti időszakban a parlament virtuálisan tartsa meg plenáris üléseit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.