Távozásra szólították fel Matovičot a koalíciós partnerei

A nézeteltérés részben a koronavírus elleni orosz vakcina beszerzéséből alakult ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 15. 20:30
MATOVIC, Igor
Igor Matovič szlovák miniszterelnök kijelentése nem kis vihart kavart Fotó: Olivier Hoslet Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távozásra szólította fel hétfőn Igor Matovič szlovák kormányfőt a négypárti szlovák kormánykoalíció egyik kisebb pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS). Richard Sulík, a SaS elnöke pozsonyi sajtótájékoztatóján azt sem zárta ki, hogy pártjuk távozik a koalícióból, ha ez a követelésük nem teljesül. A SaS egyébként most másodszor van kormányon, előzőleg Iveta Radičová kormányának (2010–2012) volt a tagja, amelynek a bukásához jelentős részben hozzájárult.

Richard Sulík, a SaS elnöke nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy pártja távozik a szlovák kormánykoalícióból Fotó: AFP/Samuel Kubani

A szlovák kormánykoalíción belül már hetek óta feszült a helyzet, melyet az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott, részben különböző elképzelései, illetve Richard Sulík és Igor Matovič személyes konfliktusai okoznak. A kormányfő úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából, ezzel azonban a liberálisok nem értenek egyet. A helyzet a múlt héten már megoldódni látszott, miután a koalíciós pártok szerdai egyeztetése után a kormányfő bejelentette, hogy az SaS és a másik liberális koalíciós partner, az Emberekért nevű párt nyomására Marek Krajčí egészségügyi miniszter távozik posztjáról. A viszonylagos nyugalom azonban nem tartott sokáig, mivel az SaS és az Emberekért már egy nappal később – újabb lépéseket ígérve – közölte: a kormányválság folytatódik.

– Az országnak nyugodt kormányzásra van szüksége, és ez Igor Matovičcsal nem lehetséges

– jelentette ki Sulík. A politikus Igor Matovič „kaotikus és megegyezéseket be nem tartó” kormányzásával indokolta a kormányfő cseréjét célzó követelésüket, nem zárva ki annak a lehetőségét sem, hogy szükség esetén ő is távozna a gazdasági tárca éléről. A SaS elnöke hozzátette: március 24-ig várják követelésük teljesítését, és ha erre nem kerül sor, elképzelhető, hogy az SaS miniszterei távoznak a kormányból.

A szlovák kormánykoalícióban már hetek óta feszült a helyzet, többek közt Igor Matovič szlovák kormányfő személyes konfliktusai miatt Fotó: MTI/EPA

Arra a kérdésre, hogy a koalícióból is kilép-e az SaS, kitérő választ adott, azt mondta: nem akarnak előrehozott választásokat, a koalíció parlamenti többsége az SaS nélkül is megmarad. A szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja, az Emberekért hétfőn délután tartott sajtótájékoztatóján csatlakozott az SaS azon felszólításához, hogy Igor Matovič távozzon a kormány éléről. Ezzel összefüggésben ez a párt sem zárta ki esetleges távozását a koalícióból, ugyanakkor rámutattak: nem adnak ultimátumot, és elutasítják az előrehozott választások lehetőségét.

A koalíció legnagyobb pártja, a centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) többször is egyértelműen kiállt Igor Matovič mellett. A koalíció második legerősebb pártja, a jobbközép Család Vagyunk a múlt héten néhány szociális intézkedéshez kötötte bennmaradását a koalícióban, és – úgy tűnik – ezekben sikerült megegyezniük.

A négypárti szlovák kormánykoalíció a parlamentben akkor is megőrizné többségét, ha a három kisebb kormánypárt bármelyike kilépne a koalícióból, két párt kilépése esetén azonban már elveszítené azt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.