Teherán nem akar ügyet a „balesetből”

Magyar Nemzet
2020. 01. 18. 15:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Teherán közelében, Irán által tévedésből lelőtt ukrán utasszállító repülőgép katasztrófájából nem szabad politikai ügyet csinálniuk azoknak az országoknak, amelyeknek ­állampolgárai vannak az áldozatok között – mondta tegnap az iráni külügyminisztérium szóvivője. – Arra kérünk minden felet: emberiességi ügyekből, főleg egy ilyen tragikus balesetből ne csináljon politikai kérdést – fogalmazott Abbász Muszavi.

Öt állam, amelynek állampolgárai vannak az áldozatok között – Kanada, Ukrajna, Svédország, Afganisztán, Nagy-Britannia – csütörtökön kinyilvánította: kártérítést kell fizetnie az áldozatok hozzátartozóinak, és a világ várja, mi erre Teherán válasza. Szerintük alapos, független és átlátható nemzetközi vizsgálatra van szükség.

– Az ukrán repülőgép tragédiája nem feledtetheti az amerikai erők által Irakban megölt Kászem Szolejmani iráni tábornok áldozatát – jelentette ki eközben Ali Hamenei ajatollah, az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője Teheránban, a heti muszlim nagyimán. 2012 óta nem volt példa arra, hogy ő vezesse ezt a szertartást.

A legfőbb iráni vezető 2012 óta nem vezette a pénteki nagyimát. Tőrt lát Trump kezében
Fotó: MTI/EPA

– A katasztrófa nagyon szomorú, szívszorító baleset, de egyesek arra próbálják felhasználni, hogy feledtessék Szolejmani mártíromságát és áldozatát. Irán népének lehet-e mondani azt a néhány száz embert, aki megbecstelenítette Szolejmani tábornok arcképét? – tette fel a kérdést Hamenei, utalva azokra a kormányellenes tüntetőkre, akik demonstrációkon szaggatták le Szolejmani portréját, miután Irán elismerte, tévedésből lelőtte a gépet.

Az ajatollah szerint Donald Trump hazudik, amikor azt állítja, hogy támogatja az iráni népet a teheráni kormány hatalmának megdöntésére tett kísérletei­ben. Az amerikai elnök szerinte nem akar mást, mint „mérgezett tőrrel hátba szúrni” az iráni népet, amely azonban „szilárd és ellenálló az ellenséggel szemben”. A legfőbb vallási vezető Washington mellett általában is bírálta a nyugati országokat, kijelentve, nem tudják térdre kényszeríteni Iránt. Külön beszélt Nagy-Britanniáról, Franciaországról és Németországról, amelyek kedden bejelentették, hogy a teheráni vezetés kihágásai miatt elindítják az iráni atomprogramról kötött 2015-ös megállapodás vitarendezési eljárását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.