Telefonos applikációval szűri a betegeket Peking

A rendszer használata egyelőre nem kötelező, a gyakorlatban azonban mindenki regisztrál.

Mártonffy Attila
2020. 04. 16. 15:43
A man wears a protective mask as he looks at his mobile phone, following the outbreak of the new coronavirus, in Hong Kong
A rendszer használata egyelőre nem kötelező Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz millió kínainak vált valósággá az elmúlt hónapokban, hogy szó szerint nem tudnak megválni okostelefonjuktól, mivel napi rutintevékenységük fontos részeit csak bizonyos alkalmazás segítségével tudják elvégezni – mégpedig a koronavírus elleni harc jegyében. A mobiltechnológiára és a hatalmas információmennyiség egyidejű feldolgozására képes adatbázisokra támaszkodva a kínai kormány háromszínű egészségügyi kódrendszert vezetett be, amelynek segítségével nyomon lehet követni az állampolgárok mozgását a járvány terjedésének megfékezése érdekében.

Az Alibaba és a Tencent internetes óriáscégek platformjain működő alkalmazás egészségi állapotukat jelző, színes QR-kódot rendel a polgárokhoz: a zöld a szabad mozgást jelenti az adott városban vagy tartományban; sárga kóddal hét, piros kóddal pedig tizennégy napra kell karanténba vonulni. A rendszer használata egyelőre nem kötelező, a gyakorlatban azonban mindenki regisztrál, ugyanis kód hiányában sem nyilvános helyre, sem a lakókörzetbe nem lehet be-, illetve kilépni. Az alkalmazást – amelyet egyébként állami intézetek fejlesztettek és üzemeltetnek, s a két internetes cég csak a technikai támogatást adja hozzá – februárban vezették be, azóta több száz városban működik.

A rendszer használata egyelőre nem kötelező
Fotó: Reuters

Ahhoz, hogy valaki megkapja az egészségügyi kódját, a digitális regisztráció során meg kell adnia személyes adatait (név, személyazonosító vagy útlevélszám, telefonszám stb.), továbbá nyilatkozniuk kell, merre utaztak az elmúlt két hétben, találkoztak-e igazolt vagy feltételezett fertőzöttel. Közölni kell az egészségügyi státust is, azaz hogy észlelik-e magukon a betegség tüneteit. Az összegyűjtött információt a hatóság összeveti a városi, illetve tartományi egészségügyi adatbázissal, s ennek alapján osztja ki a zöld, sárga és piros kódokat. A rendszer nyomon tudja követni a polgárt, ugyanis minden egyes nyilvános belépési pontnál beszkennelik a kódot. Ezzel különösebb nehézség nélkül kideríthető, hogy egy beteggé nyilvánított ember merre járt, kivel találkozott. Pekingben márciusban vezették be a rendszert, azonban itt arcfelismerőt is használnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.