Teljes tajvani kikötőzárlat, újabb megbetegedések a karantén alá helyezett hajón

Forrás: MTI2020. 02. 06. 10:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tíz ember megbetegedését okozta az újfajta koronavírus a japán partjainál karantén alá helyezett óceánjárón, közben pedig Tajvan teljes kikötőzárlatot rendelt el, mert a hajó egy héttel ezelőtt kikötött a szigeten, és utasai Tajpejben jártak városnézésen.

Japán egészségügyi hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint a Tokióhoz közeli Jokohama partjainál karantén alá helyezett hajón újabb tíz ember esetében bizonyosodott be a koronavírus-fertőzés, miután előző napon is ugyanennyi emberről derült ki, hogy beteg. Az újabb betegek között van négy japán, két amerikai, két kanadai, egy új-zélandi és egy tajvani. Többségük hatvan-hetvenéves. A betegeket a közeli kórházakba szállították.

További 171 olyan embert vizsgálnak a hajón, akiknél megjelentek a betegség tünetei vagy érintkeztek a betegekkel.

A Hongkongból érkező Diamond Princess üdülőhajó fedélzetén 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodik, és mindnyájuknak két hétig a kabinjaikban kell maradniuk.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tudomása szerint három magyar is dolgozik a tengerjárón.

Miután a hajón újabb tíz beteget találtak, a tajvani hatóságok csütörtökön betiltották az összes külföldi hajó kikötését a szigeten. A Diamond Princess ugyanis január 31-én egy napra kikötött az észak-tajvani Jilongban, és a helyi média híradásai szerint számos utasa városnéző túrán járt Tajpejben.

Tajpej azzal vádolta meg csütörtökön Kínát, hogy téves információkat szolgáltatott az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) koronavírussal fertőzött betegek számáról a szigeten. Peking ellenkezése miatt Tajvan nem tagja a WHO-nak, a szigetet Kína saját területének tekinti. A WHO-nak korrigálnia kellett a kedden közzétett tajvani adatokat, mivel összesítésében 13 betegről adott hírt, miközben csak 10-en voltak akkoriban Tajvanon. Jelen pillanatban 11 betegről tudnak Tajvanon, szemben a Kína többi részével, ahol megjelent a vírus, és ahol csütörtökre közel 28 ezerre nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, és 563-an haltak meg.

A Kínán kívüli országokban összességében legalább 240-en betegedtek meg, és ketten meghaltak: egy haláleset történt Hongkongban és egy a Fülöp-szigeteken.

Hongkongnál is karantén alá helyeztek csütörtökön egy tengerjárót 3600 emberrel a fedélzetén, miután vírusfertőzést állapítottak meg három embernél, aki az előző turistaúton vett részt. Carrie Lam hongkongi kormányzó bejelentette, hogy lezárnak két hongkongi kikötőt, köztük azt is, ahol a szóban forgó hajó horgonyoz.

A dél-koreai hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint, négy újabb betegről bizonyosodott be, hogy vírusfertőzött, és ezzel 23-nőt a számuk. Üzbegisztán pedig bejelentette, hogy 251 állampolgárát menekítette ki Kínából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.