Templomokat és utakat zártak le Srí Lankán

Újabb értesítésig zárva tartanak Srí Lankán a katolikus templomok, továbbá lezárták a repülőtérre vezető főútvonalat, és bombariadó miatt rövid időre a központi bank épületét is Srí Lankán – közölték hatósági források csütörtökön.

Forrás: MTI2019. 04. 25. 10:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Srí Lanka-i katolikus egyház részéről azt közölték, hogy – biztonsági okokból – egyelőre elmaradnak a misék is. Csütörtökön egy időre a központi bank épületében rekedtek a bank dolgozói is, mert az épületet bombariadó miatt nem hagyhatták el, és biztonsági erők kis időre lezárták a repülőtérre vezető főutat is. A hatóságok bejelentették, hogy a biztonsági helyzetre való tekintettel az országban betiltják a drónokat és a pilóta nélküli repülőgépeket, mert sok esetben a fegyveresek ezek segítségével szállítanak robbanóeszközöket. Korábban erre már Irakban volt példa, ahol az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei alkalmazták ezt a módszert a támadásaik során.

Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök hétfőn este szükségállapotot rendelt el, és az országban több ezer katonát mozgósítottak, hogy a nyomozásban segítséget nyújtsanak a hatóságoknak. A szükségállapot idején a rendőrség és a katonaság előzetes bírósági felhatalmazás nélkül őrizetbe vehet embereket, és házkutatásokat is tarthat.

A szigetországban feszült a biztonsági helyzet, húsvétvasárnap merényletsorozatot követtek el Srí Lanka-i templomok és szállodák ellen. A támadásokban legkevesebb 359 ember meghalt, és mintegy ötszázan megsebesültek. Eddig már 76 embert vettek őrizetbe. Az egykori iraki és szíriai területeit elveszítő Iszlám Állam jelentkezett a támadások elkövetőjeként, de a Srí Lanka-i hatóságok továbbra sem biztosak abban, hogy a dzsihadista szervezetnek köze van a merénylethez, és egy kevéssé ismert, helyi szélsőséges muszlim csoportot gyanúsítanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.