Terítéken az EU jövője

A „populista nacionalisták” is veszélyt jelentenek az Európai Unió egységére, egyebek mellett erről is szó volt a Pozsonyban tegnap elkezdődött biztonságpolitikai konferencián. Az esemény központi témája az EU jövője, az első nap alapján azonban a vitát inkább az ideológia, mint a tudományosság jellemzi.

Buzna Viktor (Pozsony)
2019. 06. 07. 12:06
Eastern NATO countries Summit in Kosice
NATO-EU/ Fotó: REUTERS/David W Cerny
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt könnyű dolga tegnap a sajtónak a pozsonyi székhelyű Globsec kutatóintézet által szervezett biztonságpolitikai fórumon. A 2005 óta minden évben megrendezett nemzetközi konferenciát tegnap a média munkatársai egy külön épületből, kivetítőkön követhették, ennélfogva esély sem volt arra, hogy az újságírók hozzászóljanak a beszélgetéshez. Bár egy internetes platformon bárki tehetett fel kérdéseket, csak párat olvastak fel ezek közül. Lapunk több kérdést is feltett, sajnos azonban egyetlen esetben sem kaptunk választ.

Bár a jelenség nem egyedülálló, a Globsec fórum esetében mégis említést érdemel. A kelet-közép-európai régióban harminc éve lezajlott rendszerváltás emlékére ugyanis a szervezet egy kiáltvánnyal készült, ami a demokratikus értékek védelmére szólít fel. Ebben az emberi jogok és az alapvető emberi szabadság mellett foglal állást, miközben figyelmeztet a térségünkben növekvő intolerancia veszélyére.

A konferencia keretében tartott előadások és panelbeszélgetések egyébként négy fő területre összpontosítanak. Ezek közül a vezető téma az EU jövője, de terítékre kerülnek majd olyan témakörök is, mint a nyugati intézmények válsága, a fenntartható fejlődés, a globális gazdaság kérdései, a klímaváltozás és a terrorizmus. A rendezvényre hatvan országból több mint 1300 vendéget, politikusokat, kül- és biztonságpolitikai szakértőket, elemzőket hívtak meg.

Fotó: REUTERS/David W Cerny

A csütörtöki nyitónapon Andrej Kiska, Szlovákia távozó államfője (képünkön) tartott beszédet. Kiska utoljára beszélt kül- és biztonságpolitikai kérdésekről, beszédében az Euró­pai Unió elmélyítését, illetve – hasonlóan a kiáltványban megfogalmazottakhoz – az Egyesült Államokkal ápolt kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta. Mint fogalmazott, az Európai Uniónak egy, közös nyelvet kellene beszélnie, huszonnyolc különböző helyett. Kiska ezért az erősebb közös kül- és biztonságpolitika mellett foglalt állást. A szlovák államfő külön kitért az 5G-technológia problémájára, ami az Egyesült Államok és Kína közötti konfliktus egyik legégetőbb kérdése. Bár Kiska nem nevezte meg a Huawei kínai multinacionális vállalatot, a cég által jelentett veszélyekre figyelmeztetett.

– Sokkoló arra gondolnom, hogy ilyen kevés figyelmet fordítunk a kritikus infra­struktúránkat ennyire meghatározó kérdésre – mondta Kiska, hozzátéve, az Európai Unió messze elmaradt az innováció és a kutatás-fejlesztés területén.

Ezt követően került sor a nyitó panelbeszélgetésre, aminek központi témája a világrend szétbomlása volt. Ebben a kontextusban került elő az euró­pai jobboldal megerősödése, ami a panelbeszélgetés résztvevői szerint veszélyt jelent az Európai Unió egységére. Különösen a holland liberális euró­pai parlamenti képviselő, Ma­rietje Schaake beszélt a „populista nacionalisták” jelentette veszélyről. Elmondta, egyre több politikus kovácsol politikai tőkét a közbeszédben egyre terjedő gyűlöletbeszédből, miközben a „fősodrú” politikusok nem reagálnak érdemben erre a jelenségre. Schaake elmondta: bár az európai parlamenti választások mégsem a nacionalisták megerősödését mutatták, továbbra is aggodalomra ad okot a jelenség.

– Össze kell fognunk és együtt kell fellépnünk ez ellen – mondta Schaake. A beszélgetést követően szerettünk volna kérdezni a most távozó európai parlamenti képviselőtől, Schaake azonban nem adott interjút.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.