Interpol: Terroristák is átkelhetnek a Földközi-tengeren

A nemzetközi rendőri szervezet július 24-étől szeptember 8-áig tartó Neptun II. nevű akciója kifejezetten a tengeri határokon átkelő terroristák ellen irányult.

2019. 09. 19. 14:21
null
Fotó: CHRISTIAN BRUNA Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi rendőri szervezet július 24-től szeptember 8-ig tartó, Neptun II. nevű akciója kifejezetten a tengeri határokon átkelő terroristák ellen irányult, és célkeresztbe vette a Földközi-tengeren tevékenykedő drog-, ember- és fegyvercsempész bűnszervezeteket is. A műveletben részt vettek az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) és a Vám Világszervezetnek (WCO) munkatársai is.

Az akcióban részt vevő hat ország – Algéria, Franciaország, Olaszország, Marokkó, Spanyolország és Tunézia – hatóságai több mint 1,2 millió keresését futtattak az Interpol nemzetközi adatbázisának segítségével, elsősorban elvesztett vagy ellopott úti okmányok, illetve gépjárművek után. Összesen 31 esetben indítottak nyomozást, 12 esetben külföldi terroristák utazásával összefüggésben.

Jürgen Stock, az Interpol főtitkára rámutatott arra, hogy ha a szervezet nemzetközi adatbázisa segítségével megosztják egymással az ott tárolt információkat, akkor minden igazoltatás és határellenőrzés áttörést jelenthet a terrorizmussal kapcsolatos nyomozásokban. Hozzátette, hogy ezáltal az Interpol egyfajta „globális botlódrótként” működik, mert megakadályozza a terrorizmussal vagy más bűncselekményekkel gyanúsított emberek szabad mozgását.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2014-ben elfogadott, 2178-as számú határozata kimondja, hogy az Interpol adatbázisán keresztül megosztott információk kulcsfontossággal bírnak a terrorizmussal gyanúsított emberek hatékony azonosításához.

Az adatbázisban jelenleg több mint 50 ezer nemzetközi terrorista adatát tárolják és körülbelül 400 ezer velük kapcsolatos információt.

Büntetéssel fenyegeti hazánkat az olasz kormány

Visszautasította a magyar kormány fenntartásait Róma migrációs döntéseivel kapcsolatban a baloldali fordulatot vett olasz kormány frissen kinevezett külügyminisztere, Luigi Di Maio.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.